Лондон праща изтребители Typhoon в Полша

Те трябва да защитят източния фланг на НАТО от Русия

Новини
20:34 - 01 Октомври 2023
2884
Лондон праща изтребители Typhoon в Полша

Изтребители на RAF са изпратени в Полша, за да защитят източния фланг на НАТО от Русия, това е съобщил министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс, предаде The Mirror.

Грант Шапс е разреши изпращането на четири самолета Typhoon, като е заявлил, че изпраща самолетите в отговор на молбата на Полша.

"В отговор на молба от нашите полски приятели, в момента, в който говоря, в Полша кацат самолети Typhoon на RAF, за да подкрепят нашия съюзник в НАТО при нарастващата заплаха от руска намеса. Разположени преди изборите в Полша, те помагат да покажем по неоспорим начин на Путин, че това консервативно правителство ще защитава демокрацията и свободата от всеки деспотичен тиранин, който заплашва нашите съюзници."

По-рано тази година Полша стана първата страна от НАТО, която обеща изтребители за Украйна.

През март президентът Анджей Дуда обяви, че четири бойни самолета МиГ от съветската епоха ще бъдат изпратени в разкъсваната от война страна.

По-рано Шапс съобщи, че Великобритания възнамерява да разположи военни инструктори в Украйна и да охранява черноморските пристанища от руски атаки, на което Русия реагира остро. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев написа в Telegram, че

евентуалното разполагане на британски войски в Украйна, ще ги превърне в "законна мишена" за руски удари.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак, заяви че в момента Великобритания не планира да изпраща свои военни инструктори в Украйна, които да обучават там украински войници, а думите на министър са разбрани погрешно.