Лондон: Русия отмени военният парад в Кронщад

Традицията бе прекратена през 1980-та и възстановена през 2017-та

Новини
17:30 - 26 Юли 2024
1173
Лондон: Русия отмени военният парад в Кронщад

Денят на руския флот е ежегодно събитие, отбелязващо мощта на руските военноморски сили. Традицията, която беше популярна през 1970-те години, бе прекратена през 1980 г., но възстановена от президента Владимир Путин през 2017 г. Основните празненства се провеждат в Санкт Петербург с парад на руски кораби по река Нева до военноморската база в Кронщад. Това припомня ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната мрежа X.

Тази година, обаче, участието на база Кронщад, планирано за 28 юли 2024 г., е отменено поради съображения за сигурност. Това не е първото отменено събитие след инвазията на Русия в Украйна, но е най-високопрофилното досега, което подчертава растящата неспособност на Русия да гарантира безопасността на своите сили.

Отмяната на такова значимо събитие показва увеличаващите се предизвикателства пред Русия в осигуряването на сигурността на своите военни сили и бази. Това събитие следва тенденция на нарастваща уязвимост, която може да има дългосрочни последици за морала и публичния имидж на руските военноморски сили.