Лоша вест: Диабетиците остават без лекарство

Производителят уведомил, че доставката на илача ще се забави до август

Здраве
22:00 - 01 Юни 2023
8463
Лоша вест: Диабетиците остават без лекарство

Хиляди пациенти с диабет ще бъдат принудени да променят лечението си. Доставката на един от най-често предписваните медикаменти у нас ще бъде забавена с 3 месеца. Причините са производствени и засягат цяла Европа. А от Агенцията по лекарствата предупредиха, че наличните към момента количества няма да покрият нуждите на пациентите. От месеци пациентите с диабет трудно се снабдяват с един от най-често предписваните медикаменти.

„Периодично и в различни градове не достига оземпик. Пациентите, които са в малките градове и селата, които имат по една аптека в града, са в най-голямо затруднение“, обясни Мариана Александрова – председател на сдружение „Диабет и предиабет“.

Производителят е уведомил институциите у нас, че доставката, планирана за този месец, ще се забави до август. А след преговори със здравните власти е обещал, че ще внесе медикамента около средата на юли. „И този период не е удовлетворяващ, така че усилията трябва да продължат. Наличните към момента в страната количества няма да бъдат достатъчни да покрият нуждите за този период“, коментира магистър-фармацевт Богдан Кирилов – директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Инжекцията за регулиране на кръвната захар се прилага веднъж седмично и няма заместител. Но има други лекарства с подобен състав. Към момента заради недостиг у нас е забранен износът на около 50 медикамента. Повечето от тях са за лечение на диабет и сърдечносъдови заболявания.