Лозан Панов пак иска от ДБ да кани ГЕРБ и ДПС на преговори

Политика
14:40 - 21 Октомври 2021
4778
Лозан Панов пак иска от ДБ да кани ГЕРБ и ДПС на преговори

Кандидат-президентът на ДБ, издигнат като независим кандидат с Мария Касимова-Моасе Лозан Панов отново посочи с пръст т.нар. партии на протеста за това, че в 2 поредни парламента не са съумели да сложат основата за диалог с ГЕРБ и ДПС за излъчването на редовно правителство. "Имаме политическа криза и тя влияе на всички останали събития, случващи се в момента - проблема с цените на тока, състоянието на енергетиката и пандемията", смята Панов. И предупреди, че тази политическа криза не бива да продължава. 

"На масата на преговорите трябва да седнат абсолютно всички", повтори той половин месец, след като "взриви" десницата с това си твърдение, дадено първо пред "Свободна Европа", а днес пред "Студио Банкер". 

И коментира, че партиите на протеста решили да не се състави правителство. "Когато това не се случва, нормално е всички да си зададат въпроса: "А, бе, тези хора защо не могат да се разберат?". 

"Агнето и вълкът, всеки един от своята позиция, могат в природна общност поне да си изнесат ролята", отсече той, попитан за включването на всички парламентарни сили в диалога за управлението. И повтори - нямало как да се пренебрегват избирателите на Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ. 

"Седалището на порочните модели е там, където са институциите. А те не работят в обществен интерес, а на всекиго другиго. Разграждането на този модел минава през укрепването на институциите", убеден е Лозан Панов, попитан какво трябва да се разруши в държавата и кой модел да се демонтира. Той призна, че е чел интервюто на кандидат-депутата на ДПС Делян Пеевски, в което казва, че ще се бори с олигархията, а тя представлява човек, който разполага с партия.

И обясни задочно на водача на 2 листи: "Олигархия означава форма на управление, а в нея институциите работят в полза на малка групичка хора и в нея влизат такива от различни партии. Всъщност един от примерите за това как се завладява държавата е колаборацията между г-н Пеевски и управлението на ГЕРБ. Ето това е модел, който включва връзка между икономически интереси с цел обаготяването на едни и обедняването на други". 

Според Панов не бива "отвън" (като визира ЕС - б.р.) да посочва на България грешките и възможните решения. Той засегна дейността и на контролните институции и на прокуратурата, която също по думите му не си вършела работата, като част от порочния модел.  

Независимият кандидат за президент смята, че е нужно незабавно премахването на дефицита на институциите и призна, макар с половин уста, че темата "съдебна реформа" се е изпразнила от съдържание.