Лучено чътни с шафран или куркума
за 5 бурканчета, 60 мин
Лученото чътни от индийската кухня е сладко-пикантно и ароматно и се вписва перфектно към месо на скара.
Продукти
600 г обелен лук
1 щипка шафран или 2 щипки куркума
едра сол
10 клонки мащерка
1 дафинов лист
1 жълта или светло зелена чушка
150 мл бял балсамов оцет или ябълков
100 мл вермут – може и без него
500 г желираща захар
Приготвяне
Главите лук се разполовяват и се нарязват на ивици.
Половината от шафрана се счуква с 1 щипка едра сол.
5 клончета мащерка се смесват с лука, 300 мл вода, дафиновия лист и шафрановата сол.
Кипва и се вари на средна температура около 30 мин. – водата трябва почти напълно да се изпари.
Почистената от семето чушка се разполовява надлъжно и се нарязва – най-лесно е с белачка, на тънки ленти.
Останалият шафран се накисва в 3 с.л. топла вода.
Махат се дафиновият лист и мащерката от сместа. Добавят се чушката, останалите 5 клонки мащерка, шафранът с водата, оцетът и вермутът.
Количеството трябва да е 1 кг, ако е по-малко, се долива вода.
Прибавя се желиращата захар, кипва и се вари 3-4 мин. с разбъркване при леко къкрене.
Пълнят се бурканчета с горещата смес, затварят се плътно и се обръщат втрху капачките докато изстинат.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.