Лучено чътни с шафран или куркума

за 5 бурканчета, 60 мин

Кухня
13:10 - 30 Септември 2020
4325
Лучено чътни с шафран или куркума

Лученото чътни от индийската кухня е сладко-пикантно и ароматно и се вписва перфектно към месо на скара.

 

Продукти

600 г обелен лук

1 щипка шафран или 2 щипки куркума

едра сол

10 клонки мащерка

1 дафинов лист

1 жълта или светло зелена чушка

150 мл бял балсамов оцет или ябълков

100 мл вермут – може и без него

500 г желираща захар

 

Приготвяне

Главите лук се разполовяват и се нарязват на ивици.

Половината от шафрана се счуква с 1 щипка едра сол.

5 клончета мащерка се смесват с лука, 300 мл вода, дафиновия лист и шафрановата сол.

Кипва и се вари на средна температура около 30 мин. – водата трябва почти напълно да се изпари.

Почистената от семето чушка се разполовява надлъжно и се нарязва – най-лесно е с белачка, на тънки ленти.

Останалият шафран се накисва в 3 с.л. топла вода.

Махат се дафиновият лист и мащерката от сместа. Добавят се чушката, останалите 5 клонки мащерка, шафранът с водата, оцетът и вермутът.

Количеството трябва да е 1 кг, ако е по-малко, се долива вода.

Прибавя се желиращата захар, кипва и се вари 3-4 мин. с разбъркване при леко къкрене.

Пълнят се бурканчета с горещата смес, затварят се плътно и се обръщат втрху капачките докато изстинат.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.