ЛУДОСТ: Бандити пребиха и ограбиха авер на Маргините

Крими
16:37 - 27 Май 2020
20284
ЛУДОСТ: Бандити пребиха и ограбиха авер на Маргините

Братът на близкия до босовете на СИК братя Маргини - Христо Халваджиев, е жертвата на грабежа, който стана в малките часове на нощта на 21 май в Неделино. 60-годишният учител Ясен Халваджиев бе бит и ограбен от неизвестни мъже с качулки и маски в дома си. Към 1,40 часа в къщата на Ясен и 59-годишната му съпруга Росица нахлуват трима-четирима мъже.

Събуждат семейството, връзват ръцете на жената със свинска опашка, а на Ясен с белезници, и ги заключват в банята на третия етаж на дома им. Бандитите претърсили цялата къща, разхвърляли шкафове, дрехи и посуда. Намерили към 800 лв. и дебитна карта на името на 81-годишна жена, които взели. Заплашили Ясен и жена му да не търсят полиция, прибрали им телефоните и си тръгнали.

Къщата на Ясен, в която се разиграл екшънът 

Час и половина по-късно жената успяла да си освободи ръцете от свинската опашка, промушила се през прозореца на банята, стигнала до друг прозорец и потърсила помощ от съседите си.

Жителите на Неделино са притеснени от нощното нападение. Съседите описаха семейство Халваджиеви пред екипа на „Отзвук“ като кротки и възпитани хора и изразиха учудване, че са станали жертва на маскирани. Още повече, че къщата им не е нито на видно, нито на комуникативно място, далеч е от главна улица, поради което нападението на точно този дом едва ли е случайно. До него се стига по тясна и стръмна улици и човек лесно може да се обърка, особено през нощта.

„Спали сме, когато е станало. Страх ни е, това е грабеж. Как може да бият и грабят хората посред нощ“, каза възрастна съседка. По телефона Ясен Халваджиев отказа да коментира станалото. „В момента шофирам и не е удобно“, каза мъжът. Ружко Халваджиев – съсед и братовчед на Ясен, също притеснен, отказа да говори.

Визитката на Ясен Халваджиев от сайта на училището

60-годишният Ясен е старши учител по информатика в училището в Неделино. Преди години той бе шеф на местната телевизия „Родопи Сат“ в града. Съпругата му Росица е детска учителка. Двамата имат син, който живее в София, и дъщеря в Пловдив.

Жители на Неделино твърдят, че в случая най-вероятно става въпрос за сплашване. Някои смятат, че нападението може да е заради по-малкия брат на Ясен – Христо Халваджиев, приближен до братята Красимир и Николай Маринови, основатели на групировката СИК, сочена за част от организираната престъпност в миналото.

Халваджиев ръководеше клоновете на СИК в Смолян и Пловдив, охранителната фирма „Фаворит“ заедно с Димитър Маринов – Макарона (третият брат Маргин, б.ред.), както и кабелната телевизия „Родопи САТ“ в Смолян. Управлява и фирми с бизнес по Южното Черноморие. Големият брат на Ясен – Данаил, е собственик на хотел „Мони“ в Смолян. Той е и управител на офис на застрахователната компания „Бул Инс“ в града.