Лудост ли е: Учени предлагат преместване на Слънчевата система

Няма обяснение защо

Мистика
17:05 - 13 Май 2024
4343
Лудост ли е: Учени предлагат преместване на Слънчевата система

Представете си, че можете да преместите Слънчевата система в друг регион на космоса. Въпреки че може да изглежда като научна фантастика, физици мислят за това огромно начинание.

Масата на Слънцето е 333 000 пъти по-голяма от тази на Земята, което прави преместването на такава масивна звезда монументална задача. Сегашната технология на човечеството не отговаря на това ниво на усъвършенстване, но може би по-напредналите цивилизации (ако съществуват) може да гледат на това като на постижима цел.

Един от предложените методи за преместване на Слънцето е двигателят Шкадов. Това включва използването на гигантско вдлъбнато огледало, обърнато към Слънцето. Огледалото отразява слънчевата радиация обратно към звездата, създавайки слаб тласък, който може да промени позицията на слънцето с течение на времето.

Друг подход е да се използват активни двигатели като двигателя на Каплан. Сферата на Дайсън събира слънчевия вятър и го насочва към реактивни двигатели, които създават тяга. Реактивният двигател, насочен далеч от Слънцето, избутва слънчевата система, а двигателят, насочен към Слънцето, предотвратява сблъсъка на двигателя със звездата.

Скоростта, с която Слънцето може да бъде преместено, зависи от целевата дестинация и използвания метод. Според изчисленията на учените двигателят Шкадов може да промени позицията на Слънцето с около 130 светлинни години на оборот на галактиката. Активните двигатели (като двигателя на Каплан) биха могли потенциално да достигнат скорост на бягство от нашата галактика.

Въпреки теоретичната възможност за преместване на звезди, няма никакви доказателства други цивилизации да правят това. Астрономи дори не са открили признаци за осъществяването на такива грандиозни събития. Може би движението на звездите може да бъде осъществено само от невероятно напреднали цивилизации. Или може би има неизвестни ограничения или рискове, свързани с движещите се звезди, които възпират цивилизациите да се опитат да го направят.

Във всеки случай перспективата за движещи се звезди е интересно предизвикателство за бъдещите цивилизации, които някой ден ще достигнат невероятни технологични висоти. Но остава въпросът защо някой би искал да мести звездите.