Лукашенко бе посрещнат с държавни почести в Белград

Президентът на Беларус ще говори по-късно днес и пред депутатите в сръбската скупщина

Свят
13:39 - 03 Декември 2019
1638
Лукашенко бе посрещнат с държавни почести в Белград

Президентът на Сърбия Александър Вучич посрещна днес с държавни почести пред Двореца Сърбия президента на Беларус Александър Лукашенко, чиято визита съвпада с 25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Белград и Минск, предаде Танюг.

През последните години отношенията между двете страни бележат голямо развитие на икономическото сътрудничество и търговския обмен, съобщава БТА.

След срещата на четири очи ще се състои церемония по размяна на шест подписани двустранни документи и пресконференция на Вучич и Лукашенко, който е на петото си официално посещение в Белград, отбелязва Танюг.

В началото на срещата Вучич каза, че е много щастлив да посрещне Лукашенко в Сърбия и изтъкна, че визитата на беларуския президент по време на бомбардировките през 1999 г. никога няма да бъде забравена.

Вучич изтъкна, че търговският обмен между двете страни е достигнал 500 милиона долара на годишно ниво.

"Ние сме ваши хора и вие сте наши. Мнозина се опитаха да ни скарат, но реализирахме нашите планове. След 20 години се срещаме отново, днешното време е сложно", изтъкна президентът на Беларус. Той отбеляза, че Сърбия е прекрасна страна каквато няма нито на Балканите, нито в Европа, нито в света.

Лукашенко ще говори по-късно днес и пред депутатите в сръбската скупщина.

Вучич и Лукашенко положиха днес венци на Мемориала на освободителите на Белград и на Паметника на червеноармееца, отбелязва сръбската телевизия РТС.