Лукчета в балсамико
за 6 порции, 60 мин
Продукти
25 главички шалот или друг по-дребен лук
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер
2 с.л. кафява захар
4 клонки мащерка
50 мл балсамов оцет
400 мл червено вино
Приготвяне
Главичките шалот се обелват и се нарязват на половинки по дължина.
Запържват се в загретия зехтин заедно с клонките мащерка 4 мин. Овкусява се със сол и черен пипер.
Поръсват се кафявата захар и се оставя на котлона да се разтопи.
Деглазира се с балсамовия оцет и с червеното вино - да кипне силно.
Къкри на тих огън 40-45 мин., докато течноста се изпари и остане на сос.
Така приготвен шалотът издържа до 2 седмици в хладилника и е чудесен с различни меса, риба, картофи, боб, както и в салати.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.