Лукчета в балсамико

за 6 порции, 60 мин

Кухня
08:29 - 10 Август 2020
2674
Лукчета в балсамико

Продукти

25 главички шалот или друг по-дребен лук

2 с.л. зехтин

сол и черен пипер

2 с.л. кафява захар

4 клонки мащерка

50 мл балсамов оцет

400 мл червено вино

 

Приготвяне

Главичките шалот се обелват и се нарязват на половинки по дължина.

Запържват се в загретия зехтин заедно с клонките мащерка 4 мин. Овкусява се със сол и черен пипер.

Поръсват се кафявата захар и се оставя на котлона да се разтопи.

Деглазира се с балсамовия оцет и с червеното вино - да кипне силно.

Къкри на тих огън 40-45 мин., докато течноста се изпари и остане на сос.

Така приготвен шалотът издържа до 2 седмици в хладилника и е чудесен с различни меса, риба, картофи, боб, както и в салати.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.