Lupa.bg пита: Радев, къде е оставката на авера ти ген. Русев? Докога ще мрем в мирно време?

Пак ли ще мине между капките мъжът на Габриела Наплатанова - командирът на Граф Игнатиево?

Коментар
15:00 - 13 Септември 2024
8150
Lupa.bg пита: Радев, къде е оставката на авера ти ген. Русев? Докога ще мрем в мирно време?

При подготовката на планирано за събота, 14 септември, авиошоу в Граф Игнатиево учебно-боен самолет "L-39 ZA" е катастрофирал, а пилотите по всяка вероятност са загинали.

По-рано днес президентът Румен Радев участва в демонстрационен полет на изтребител F-16 в авиобазата по покана на Военновъздушните сили на САЩ.

И как няма да дойде, като командир на т. нар. 3-а авиобаза е близкият му авер - бригаден генерал Николай Русев. Двамата с Радев са семейни дружки от десетилетия, а съпругата на Русев - известната журналистка Габриела Наплатанова беше пратена за член на СЕМ с личен указ на президента. Злите езици дори шушукат, че държавният глава лично препоръчал определени "качества" на дамата на своя приятел, кой по-късно я взима за съпруга.

Днешният инцидент край база Граф Игнатиево ни връща към подобна трагедия преди 3 години, когато в нощта срещу 9 юни 2021 година, военният пилот - майор Валентин Терзиев загина при трагични обстоятелства по време на тренировка.

Още няма виновни за смъртта на майор Терзиев

Той се разби със изтребителя си МиГ-29 в морето край Шабла по време на военно нощно учение, по време на което се тренираше стрелба по въздушни цели. Малко след излитането на машината, майор Терзиев изчезна от радарите, като впоследствие останки от самолета му бяха открити в Черно море.

По досъдебното производство бяха обвинени двама треторазредни военни за причиняване на смърт заради немарливост, но по-късно прокуратурата свали обвиненията и прекрати разследването, само за да бъде възобновено от Военно-апелативния съд през март 2024 година с мотива, че е било необосновано и преждевременно.

Lupa.bg пита, колко още български военни трябва да загинат в мирно време, за да бъде сменен настоящия ръководен състав на ВВС, начело с Началника на отбраната? И докога президентската дружка генерал Русев (Наплатанов) ще минава между капките? За арести и присъди дори не смеем да се надяваме.

Габриела Наплатанова се кипри до президента. Според злите езици той лично я е "препоръчал" на колегата си ген. Николай Русев