Lupa.bg позна: Омикрон нулира зеления сертификат

Новини
15:42 - 16 Декември 2021
14734
Lupa.bg позна: Омикрон нулира зеления сертификат

Lupa.bg позна - щамът Омикрон нулира издадените към момента зелени сертификати, а такъв ще се издава след поставена бустерна доза ваксина. Промяната е заради тежките мутации в щама на коронавируса, които го правят по-малко податлив на наличните досега ваксини.

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 г., съобщиха от Информационно обслужване.

Това е съгласно Заповед №РД-01-1031/15.12.2021 г. на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, с който са утвърдени новите образци.

Според официалното съобщение, Европейската комисия променя начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС.

Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 01.01.2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като "3/3" в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като "2/2".

Всички граждани, които желаят да изтеглят европейски сертификат по новия образец, могат да посетят интернет портала на НЗИС след 20 декември 2021 г. на адрес https://www.his.bg/bg/dgc. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.