Lupa.bg разкри: Строежът на Националната детска болница - с дефекти за милиони

Педиатричното заведение не отговаря на европейските стандарти за здравеопазване, заяви д-р Таня Андреева

У нас
13:09 - 11 Март 2020
4015
Lupa.bg разкри: Строежът на Националната детска болница - с дефекти за милиони

В доклада за обследване на строежа на Националната детска болница са посочени стотици конструктивни дефекти, за които са необходими стотици милиони лева, за да се отстранят. А за тези милиони може да бъде построена една нова модерна сграда на груб строеж. Това заяви пред Lupa.bg бившият здравен министър д-р Таня Андреева.

„Трябва да има детска болница, която да отговоря на всички европейски стандарти за детско здравеопазване. Сградата, която пустее в двора на бившата медицинска академия, е проектирана още по комунистическо време. В момента има изискване за пространство, светлина, кубатура.... Трябва да има зали за игра с децата, зали за обучение на малчугани, които по-дълго време са хоспитализирани, стаи, в които те да могат да бъдат с придружител и т.н.”, изброи медикът пропуските на бъдещата педиатрична болница.  

Заради неспазването на европейските изисквания при изграждането на болницата за малките пациенти лекари, родители и бременни жени излязоха на протест. Те настояваха да се спре обществената поръчка за построяването на здравното заведение в двора на Александровска болница.

„В така изготвеното "задание" липсват цели звена като Клиника по ортопедия и травматология, Клиника по токсикология, Клиника по детска психиатрия, инфекциозни болести, Клиника по лъчетерапия и др. Напълно неясна е концепцията за лабораторния блок, той е обозначен просто като "лаборатория" - очевидно с идеята да се ползват услугите на лабораторията на Александровска болница”, обясни педиатърът д-р Бояна Петкова.

След протеста здравният министър Кирил Ананиев покани на среща недоволните граждани. На нея обаче решение за спирането на строежа не бе взето.