Lupa.bg в Гърция: Гирос доматена супа
Продукти
300 г свинско месо на парченца
1 ч.л. сух риган
1 червена чушка
1 жълта или зелена чушка
2 люти чушлета от туршия или печени
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
500 мл пасирани домати – може от консерва
350 мл зеленчуков бульон
100 г фета или друго бяло саламурено сирене
сол и черен пипер
Приготвяне
Месото се овкусява с ригана и сол, като се намачква леко с ръка.
Чушките се почистват от семето и се нарязват на дребно. Лютите чушлета се нарязват на пръстени – със или без семките.
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се заедно в загретия зехтин около 30 сек.
Прибавя се месото и се запържва до златисто.
Добавят се чушките, лютите чушлета, доматите и бульонът. Кипва и се готви на тих огън 15-20 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Поръсва се с натрошеното сирене.