Lupa.bg в Гърция: Гирос рататуй (с тиквичка и патладжан)
Продукти
500 г свинско месо на парченца
1 глава лук
зехтин
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. сух риган
100 мл зеленчуков бульон
1 патладжан
1 тиквичка
2 чушки – червена и зелена
2 домата
150 г гъсто кисело мляко
100 мл течна готварска сметана или прясно мляко
100 г настъргано жълто сирене – може кашкавал
2 с.л. наситнени пресни билки – например розмарин и магданоз
сол и черен пипер
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява и се запържва в 2 с.л. зехтин около 30 сек. Прибавя се месото и се запържва до златисто.
Добавят се доматеното пюре и риганът и се разбърква. Сипва се бульонът - да заври силно. Маха се от котлона и се подправя със сол и черен пипер.
Патладжанът и тиквичката се нарязват на кръгчета. Почистените от семето чушки се нарязват на ивици. Доматите се нарязват на филийки.
Месото с лука се разстила в намазнена тавичка. Отгоре се подреждат зеленчуците.
Смесват се киселото мляко, течната сметана, половината от жълтото сирене и се подправя със сол, черен пипер и пресните билки.
Заливат се месото и зеленчуците и се поръсва с останалото жълто сирене.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 45 мин.
Може да се добави и малко ориз, като се запържи с лука и се свари с бульон. А месото се запържи отделно.