Lupa.bg в Гърция: Гирос рататуй (с тиквичка и патладжан)

Кухня
08:32 - 25 Юли 2020
3369
Lupa.bg в Гърция: Гирос рататуй (с тиквичка и патладжан)

Продукти

500 г свинско месо на парченца

1 глава лук

зехтин

1 с.л. доматено пюре

1 ч.л. сух риган

100 мл зеленчуков бульон

1 патладжан

1 тиквичка

2 чушки – червена и зелена

2 домата

150 г гъсто кисело мляко

100 мл течна готварска сметана или прясно мляко

100 г настъргано жълто сирене – може кашкавал

2 с.л. наситнени пресни билки – например розмарин и магданоз

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява и се запържва в 2 с.л. зехтин около 30 сек. Прибавя се месото и се запържва до златисто.

Добавят се доматеното пюре и риганът и се разбърква. Сипва се бульонът - да заври силно. Маха се от котлона и се подправя със сол и черен пипер.

Патладжанът и тиквичката се нарязват на кръгчета. Почистените от семето чушки се нарязват на ивици. Доматите се нарязват на филийки.

Месото с лука се разстила в намазнена тавичка. Отгоре се подреждат зеленчуците.

Смесват се киселото мляко, течната сметана, половината от жълтото сирене и се подправя със сол, черен пипер и пресните билки.

Заливат се месото и зеленчуците и се поръсва с останалото жълто сирене.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса 45 мин.

Може да се добави и малко ориз, като се запържи с лука и се свари с бульон. А месото се запържи отделно.