Lupa.bg в Гърция: Оризова супа "Авголемоно"
за 4 порции, 30 мин
Продукти
1 голям морков
125 г ориз
1200 мл пилешки или зеленчуков бульон
2 стръка зелена целина
3-4 стръка магданоз
сол, черен пипер и индийско орехче
за застройката авголемоно (означава яйце и лимон): 1 лимон и 2 яйца
Приготвяне
Обеленият морков се нарязва на кубчета.
Бульонът се кипва, слага се оризът и се готви под капак на слаб огън 10 мин.
Целината се почиства от твърдите конци и се нарязва на малки парченца. Прибавя се към супата и се готви още около 5 мин.
Настъргва се фино 1 ч.л. лимонова кора и се изцежда сокът на лимона.
Супата се маха от котлона и се подправя със сол и черен пипер.
Отделя се 1 ч.ч. от бульона и се оставя малко да изстине.
Яйцата се разбиват с лимоновия сок и лимоновата кора. Разбъркват се с отделения бульон и застройката се връща в супата с разбъркване.
Загрява се отново с постоянно разбъркване, но без да кипва.
Подправя се с индийско орехче и се поръсва с наситнения магданоз.