Lupa.bg в Гърция: Оризова супа "Авголемоно"

за 4 порции, 30 мин

Кухня
08:30 - 29 Юли 2020
1077
Lupa.bg в Гърция: Оризова супа "Авголемоно"

Продукти

1 голям морков

125 г ориз

1200 мл пилешки или зеленчуков бульон

2 стръка зелена целина

3-4 стръка магданоз

сол, черен пипер и индийско орехче

за застройката авголемоно (означава яйце и лимон): 1 лимон и 2 яйца

 

Приготвяне

Обеленият морков се нарязва на кубчета.

Бульонът се кипва, слага се оризът и се готви под капак на слаб огън 10 мин.

Целината се почиства от твърдите конци и се нарязва на малки парченца. Прибавя се към супата и се готви още около 5 мин.

Настъргва се фино 1 ч.л. лимонова кора и се изцежда сокът на лимона.

Супата се маха от котлона и се подправя със сол и черен пипер.

Отделя се 1 ч.ч. от бульона и се оставя малко да изстине.

Яйцата се разбиват с лимоновия сок и лимоновата кора. Разбъркват се с отделения бульон и застройката се връща в супата с разбъркване.

Загрява се отново с постоянно разбъркване, но без да кипва.

Подправя се с индийско орехче и се поръсва с наситнения магданоз.