Любопитно в Lupa.bg: 80-годишният Дончо Папазов върти педалите бос (СНИМКИ)

Известният мореплавател и журналист отдъхва през лятото на каравана в Царево

Ексклузивно
12:30 - 30 Юни 2019
9399
Любопитно в Lupa.bg: 80-годишният Дончо Папазов върти педалите бос (СНИМКИ)

Известният мореплавател Дончо Папазов бе засечен от репортер на Lupa.bg да кара колело бос из улиците на Царево. Зоркото ни око забеляза, че облечен само с къси дънкови панталонки 80-годишният журналист бодро въртеше педалите по крайбрежните улици.

Папазов направи кратка почивка и седна на една от пейките в парка край морето, като използва времето да прегледа съобщенията на телефона си, а след това продължи велоразходката си из града.


Всяко лято Дончо Папазов прекарва на каравана в Царево и споделя, че градът е съхранил морския си дух, има неподправен чар и там с рибарите и яхтсмените на пристанището се чувства най-добре.


Мореплавателят казва, че се чувства прекрасно на 80, че всеки ден кара колело и това поддържа тонуса му.

Дончо Папазов е роден в София на 21 февруари 1939. Завършва Висшия икономически институт в София през 1961 г. В периода 1961-1979 е бил икономист, научен сътрудник, ръководител група, началник бюро, ръководител на секция “Организация на производството” в ЦНИИТМаш и НИИММ, София.

Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Ръководител на програмата „Планктон” (1970-1982), провеждана под егидата на Междуправителствената комисия по океанография на ЮНЕСКО, Българска академия на науките и вестник „Орбита”.

През 1970 г. изкарва 14 дни в малка рибарска лодка в Бургаския залив на Черно море, преживявайки само на зоопланктон.

През 1972 г. пресича, заедно с съпругата си Юлия Гурковска (Джу), Черно море от Варна до Сочи, с корабна спасителна лодка. За 26 дни отслабва 12 кг.

През 1974 г. заедно с Джу, пресичат Атлантика с корабна спасителна лодка с платна от Гибралтар до Куба. Общо 5 200 морски мили. След 64 дни диета с планктон, отслабва 18 кг.

През 1976 г., отново с корабна спасителна лодка с платна и с Джу, преплават Тихия океан от Лима-Перу до Сува-о-в Фиджи. За 100 дни и 8 300 морски мили, отслабва 26 кг.

Експериментира възможностите за оцеляване на корабокрушенци. Дончо Папазов и Юлия са изкарали най–дълго време в света на борда на спасителна лодка (191 дни) и са изминали най-много морски мили (14 000).

През зимата на 1978 е шкипер на яхтата Тивия и прави обиколка на Европа, през зимата, от Балтийско до Черно море. На борда са Джу и 5-годишната им дъщеря, както и екип на Българска телевизия.

От 1979 до 1981 година, заедно с Джу и Яна, прави обиколка на света по маршрут Созопол-Средиземно море-Гибралтар-Панама-Торесов проток-нос Добра надежда-Бразилия-Гибралтар-Созопол. Изминава 42 000 морски мили за 777 дни.

През 1987 г. е шкипер на яхта Тивия, която плава от България за Аржентина. На борда е Методи Савов.

През 1988 г., на борда на яхтата Тивия, обикаля света сам, без спиране по „невъзможния път” винаги на юг от „ревящите четиридесет градуса”. Преминава през нос Хорн, в разгара на южната зима, на 30 май. Стартира от Буенос Айрес на 1 януари 1988 г. и завършва обиколката на 13 юни 1988 г. за 164 дни, без връзка с брега и кораби. Тогава Дончо Папазов става първият човек обиколил света по „невъзможния път” без спиране.

През 1989 г. е шкипер на яхта Тивия в плаването от Аржентина до България. 

Дончо Папазов е автор на четири книги, описващи морските приключения, преведени на пет езика.

За всички плавания е снимал документални филми, които са излъчени в над 20 страни. Отразени са в много български и международни медии.

Дончо Папазов работи над 20 години като журналист в БНТ. Бил е сценарист, редактор и автор на документални филми и предавания. Бил е главен продуцент на телевизионното филмово производство и главен редактор на телевизионно филмово творчество в БНТ. Бил е депутат в 36-то Народно събрание от СДС и заместник председател на Съюза на българските журналисти (1993-95). През 2000 г. е бил експерт в Националния съвет за радио и телевизия.


Снимки: Lupa.bg