Людмила Петкова обеща: Бюджетът ще бъде внесен в срок

Топ
17:39 - 13 Август 2024
746
Людмила Петкова обеща: Бюджетът ще бъде внесен в срок

Най-важното е изпълнението на Бюджета за 2024 година и изготвянето на Бюджета за 2025 година. Бюджетната процедура е започнала. Има решение на Министерски съвет, определени са сроковете, така че няма основание да се забави процедурата и ще бъде внесен бюджетът в срок.

Това заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова, която ще остане финансов министър и в кабинета на служебния премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

Петкова отбеляза, че уговорката е освен финансов министър да остане и вицепремиер.

„Знаете, че има нови фискални правила на Европейската комисия за изготвянето на средносрочен структурно-фискален план за 4 години, присъединяването ни към Еврозоната, Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие“, каза Петкова и добави, че това са приоритети не само на служебното правителство, а и национални приоритети.

Финансовият министър посочи, че очакванията са не по-късно от края на тази година да бъде изпълнен критерият за инфлацията. В момента, в който този критерий бъде изпълнен, България може да поиска двата извънредни конвергентни доклада на Европейската комисия и на Европейската централна банка.

„Ако се изпълни критерият до края на годината за ценовата стабилност, всъщност, се дава мандат на правителството да води преговори за членство от 1 юли 2025 г.“, каза още Петкова.