Магазините със "страшни" екстри за Хелоуин: Скелети и отрязани ръце по 4 лева

Новини
08:00 - 31 Октомври 2019
6902
Магазините със страшни екстри за Хелоуин: Скелети и отрязани ръце по 4 лева

За нощта на Хелоуин, магазините за дрехи и играчки се превърнаха в карнавални лабиринти, залети с всякаква магическа стока. Рафтовете се огъват от всякакви модели черепи, тикви, мантии и магьоснически шапки. Родители с малки деца и тийнейджъри дни наред се надпреварваха да изберат най-ефектните карнавални одежди и маски за небългарския празник, който обаче вълнува и забавлява хлапетата. 

И днес в магазините може да откриете всевъзможна по вид и размери украса - тикви, прилепи и скелети, изработени от гума, пластмаса или силикон, и то на доста прилични цени. Ръка на скелет, например, се продава за 4,99, а „Плашеща ръка” със звук, светлина и вибрации - за  12,99. Хитът, който запленява тийнейджърите тази година,  е отрязана кървава ръка в тарелка за 3,99 лв.

Почитателите на Вси светии може да украсят екзотично дома си със силиконов призрак за 2,49, или мека топка паяк за 2,99. Символът на празника  - тиквата, се предлага във всякакви варианти - от най-малките до най-големите във вид на украшения, чаши или поставки за фенери. Пластмасови чаши- тикви може да намерите за малко повече над левче - има ги на цена от 1,29 до 1,99.

Плюшената тиква със звук е малко по-скъпа - една бройка върви по 5,99. Декорациите със скелети се предлагат за  3 до 7 лева. Хитови са четящите скелети - има ги във вариант седнали с книга върху надгробна плоча и отрязан череп върху книга, пак на същата цена.  

Специален „Хелоуин звънец” привлече вниманието на най-малките - цената му е 9,99.

Естествено, изобилието от страховити маски е огромно, защото това са и най-купуваните хелоуински аксесоари.

Маски на всякакви озъбени чудовища и зловещи герои може да намерите на цена от 3 до 10-ина лева. С висящи проскубани бради, оцъклени очи или със зловещо застинали физиономии. Маска „Половин лице със зъби и пура” пък струва само 2,99.

За любителите на светлинните ефекти - фосфорецираща маска череп с черна качулка е 2, 99 лв. Най-много се харчи така актуалната маска на Жокера - намира се за 12,99 с дълга, проскубана руса коса.

Ученичките се надпреварват да купуват най-различни видове домино за маскарада - има ги в розово, червено, черно, с камъчета, които се предлагат само за 2-3 лева. Карнавална диадема струва 1,99, а пръстени черепи вървят от 1 до 3 лева. Много актуални са и декоративните рогца в черно, червено и златисто, които се предлагат от 1 до 4 лева.

Както всяка година, и сега перуките са особено търсени за призрачния празник и най-много се купуват от големите момичета. Средната цена на изкуствената коса е 9,99. Най-скъпа по магазините е дългата лилава коса, която върви за 14,99. Една от най-ефектните е „Перука вещица” с бели кичури за 7,99, особено харесвана от момичетата.

Сред карнавални костюми също има голямо разнообразие и екзотични заглавия  - например комплектът „Черен вестоносец” се предлага за 14,99, „Плашещ скелет”, „Костюм на вампир” и „Костюм на зловещ затворник” вървят по 19,99.

Не по-малко видове са и карнавалните шапки - има ги във всякакви модели, като повечето са изрисувани със скелети. Тях може да откриете на цена от 1,49 до 3-4 лева - най-обикновените са с козирка, но се продават и екзотични, островръхи с черни воали, рози или пък обсипани със сребрист прашец.

Любопитна играчка привлича в последните дни вниманието и на момичетата, и на момчетата за празника - черни врани с много пера в различни големини. Фигурките са толкова добре изработени, че птиците са почти като истински. Черните пилета също се купуват и от малките деца, и от тийнейджърите.

Освен детските магазини за играчки, и някои големи магазини за дрехи в мола също са заредили цели кътове с хелоуински одежди за най-малките. Продават се комплекти най-вече за момичета - рокли и шапки за малки магьосници в черно и сребристо за около 25 лева. Друг вариант е екзотично наметало и шапка за около 20-ина.

Предлагат се и само поли с воали и различни украси в стила на празника в лилаво, розово, златно за около 15 лева. Търговците не са забравили да напускат и по-дребните аксесоари - магически пръчки,  изчезващо мастило, черен и златен грим, специален прашец за вещици, зъби, изкуствена кръв в шишенца. 

Възрастните клиенти по магазините пък се възмущават, че родните търговци са стигнали до крайност с свръхпредлагането на дрехи и аксесоари за празник, който не е наш, а в същото време децата не приемат с ентусиазъм Денят на народните будители на 1 нсоември.                     

„Полудяха тия хора, как може толкова много стока да се зарежда за някакъв безумен празник, който не е ясно точно какво празнува.”, отбеляза 60-ина годишна столичанка, тръгнала на обиколка в един от най-известните ни детски магазини.  

В основата на маскарада е Келтският празник Samhain

Хелоуин е маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни. Началото тръгва от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии.

На този ден децата обличат страшни костюми, носят тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки. Ако не получат лакомства, подготвят номера - миризливи бомбички или разлято лепило пред вратата.

Древните келти са вярвали, че в нощта срещу Сауин,  починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, те гасели огъня и за да ги плашат, правели всичко възможно да изглеждат страховито - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

Оттам и традицията за маскирането със страшни костюми, маски, боядисването с изкуствена кръв и черна боя. В последните години Хелоуин, който няма общо с българските традиции, стана любим празник на децата и на тийнейджърите.

Празникът има много противници, които смятат, че децата не бива да залитат по чуждоземни екзотични обичаи до такава степен, а търговците да се възползват максимално.