Макаронада с праз и сирена
за 3 порции, 45 мин
Продукти
200 г макарони или друга паста по избор
250 г праз
2 с.л. меко масло
сол и черен пипер
250 г заквасена сметана
4 с.л. прясно мляко
2 ч.л. горчица
¼ ч.л. едър лют или сладък червен пипер
150 г ементал или друго жълто сирене по избор – може кашкавал
1 топка моцарела или 125 г бяло саламурено сирене
3 с.л. галета - хлебни трохи
Приготвяне
Празът се нарязва на 1-2 см парченца. Задушава се в половината разтопено масло около 5 мин. и се подправя със сол и черен пипер.
Макароните се сваряват ал денте във вряща подсолена вода.
Заквасената сметана се разбърква на гладък крем с прясното мляко и горчицата. Подправя се със сол и едрия червен пипер.
Добавят се настърганото жълто сирене и моцарлата или саламуреното сирене на малки кубчета и внимателно се разбърква.
Сместа със сирената се разбърква с добре отцедените макарони.
В останалото масло се запържва галетата. С половината се поръсва тавичка и се изсипват макароните. Отгоре се поръсва с останалата маслена галета.
Пече се в загрята умерена фурна 25 мин. до златисто хрупкаво.