Макаронена мусака с кайма и моркови
за 4 порции, 45 мин
Продукти
500 г кайма по избор
350 г макарони - паста по избор
400 г моркови
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или олио
3 с.л. доматено пюре
3 ч.л. италиански микс (смес от сушени босилек, розмарин, мащерка, риган, салвия)
250 мл бяло вино
400 мл пилешки или телешки бульон
100 г гауда или друго жълто сирене – може кашкавал
сол и черен пипер
250 мл сос бешамел (приготвя се от брашно, масло, прясно мляко и яйца – по-добре само жълтъци).
Приготвяне
Макароните се сваряват ал денте във вряща подсолена вода.
Обеленият лук се наситнява, обеленият чесън се нарязва на фини филийки. Запържват се заедно с каймата в загретия зехтин или олио около 3 мин.
Добавя се доматеното пюре и се запържва още малко. Слагат се настърганите моркови и сухите билки и всичко се разбърква на котлона.
Деглазира се с бялото вино - да заври силно, докато течноста се изпари почти напълно.
Сипва се 250 мл бульон и се готви на тих огън 5 мин. Подправя се със сол и черен пипер и плънката се оставя настрана.
Сос бешамелът се разрежда с останалия бульон. Слага се половината настъргано жълто сирене да се разтопи в него.
Половината от соса се разбърква с половината отцедени макарони и се изсипва в тавичка. Разстила се плънката, а върху нея останалите макарони с останалия сос бешамел.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята умерена фурна около 30 мин. Поръсва се с останалото жълто сирене и се пече без фолиото още малко до златиста коричка.