Македонците този път не успяха, усетиха мощта на Португалия

Спорт
23:59 - 29 Март 2022
3420
Македонците този път не успяха, усетиха мощта на Португалия

Португалия изигра добре тактически решаващия мач срещу Северна Македония за класиране на Световното първенство в Катар в края на годината. Мореплавателите се наложиха с 2:0 срещу екзекуторите на европейския шампион Италия и подпечатаха визити си за Мондиала.

И двете попадения в македонската врата вкара Бруно Фернандеш в 32-рата и в 65-ата минута. Така халфът на Манчестър Юнайтед угаси надеждите на югозападните ни съседи за исторически успех. 37-годишният Кристиано Роналдо ще има може би последен шанс да спечели световната титла с националния екип на родината си.

От самото началото Португалия владееше повече топката и сякаш имаше пълен контрол върху събитията на терена. Четвърт час след първият съдийски сигнал суперзвездата на домакините Кристиано Роналдо беше изведен на стрелкова позиция. Диагоналният му удар обаче премина покрай целта.

Няколко минути по-късно македонците организираха стойностна атака, която приключи с удар от воле на Езгян Алиоски, но доста неточно.

В средата на първата част Диого Жота засече с глава центриране в наказателното поле, но стреля покрай вратата.

Португалците поведоха в 32-рата минута. Бруно Фернандеш отне, след което комбинира с Кристиано. Двамата съотборници в Ман Юнайтед си размениха няколко паса на скорост и матираха отбраната на Северна Македония. Фернандеш завърши с шут, който не остави шансове на Димитревски.

Пет минути преди почивката Португалия пропусна да удвои преднината си. Пепе намери с дълго подаване Кристиано Роналдо. Той не успя да стреля, но топката се озова в Жота. Неговият опит от малък ъгъл не беше достатъчно прецизен.

В началото на втората част гостите опитаха всячески да се върнат в мача. Опитите им се оказаха неуспешни, а в 65-ата минута Фернандеш се разписа за втори път и прекърши надеждите на македонците. „Мореплавателите“ организираха бърза контраатака, която халфът завърши хладнокръвно.

В минутите до края мачът видимо се доиграваше. Играта беше накъсана от смени, а Португалия разиграваше топката и играеше достатъчно предпазливо, така че Северна Македония да не получи нито един шанс за гол.

До последния съдийски сигнал резултатът се запази непроменен и Португалия си осигури участие на Мондиала в Катар.