Македонец под карантина у нас избяга с мръсна газ през Станке Лисичково

Ръководителят на смяната е наказан с порицание заради изплъзналия му се шофьор

Общество
16:03 - 09 Ноември 2021
1504
Македонец под карантина у нас избяга с мръсна газ през Станке Лисичково

Македонец, който има и българско гражданство, е избягал от България с колата си през ГКПП Станке Лисичково, защото е нарушил наложената му карантина.

Случаят е от февруари, но стана известен преди дни по време на дело в административния съд в Благоевград. Заради бягството на Д. Д. е било наложено дисциплинарно наказание "порицание" за 6 месеца на граничен полицай, но съдът го отмени.

На 9 февруари 2021 г. на изходящо трасе към Северна Македония пристигнал Д. Д. с БМВ. Възникнали съмнения, че е поставен под карантина, но се оказало, че в системата на МВР няма такива данни. Заради това дежурните полицаи помолили служител на РЗИ да извърши проверка и в техните масиви. В устен разговор служителят на РЗИ е потвърдил, че лицето е поставено под карантина за периода от 4 до 13 февруари и е трябвало да бъде на адрес в Банско. Д. Д. бил вкаран в сградата на Гранична полиция, докато пристигнат по електронен път официално документите за поставянето му под карантина.

В същото време колата му останала на трасето и пречила на останалите автомобили. Д. Д. придружаван от ръководителя на смяната излезли навън, за да се премести колата. В момента, когато македонецът седнал зад волана, дал мръсна газ и буквално се промушил под падащата бариера и продължил към Северна Македония. Няколко наши полицаи започнали да го гонят, но видели, че колата минала със същата висока скорост и през отсрещния македонски пункт, и там не спряла за проверка, а навлязла на територията на съседната ни държава.
Заради бягството, ръководителят на смяната е бил наказан с порицание, защото не предприел мерки мъжът да не напусне зоната за контрол. Съдът отмени наказанието, защото не ставало ясно какви други действия е трябвало да се предприемат, за да не избяга македонецът.