Макетата ни откраднаха и Митата Якимов(ски)

Емблемата на ЦСКА наистина е роден на територията на днешна РСМ

Футбол
19:26 - 22 Ноември 2022
5865
Макетата ни откраднаха и Митата Якимов(ски)

Претенциите на Северна Македония към историята на България нямат край и футболът не е изключение. След Димитър Бербатов, Кирил Десподов и Радослав Кирилов, които бяха определени за играчи с македонски корени от местните журналисти, сега обект на посегателство бе и легендата Димитър Якимов.

Макар Северна Македония да не успя да се класира за първи път в историята си на Световно първенство след загубен бараж от Португалия, сайтът gol.mk посвети материал на македонците, участвали на световни футболни финали.

Редом до Благое Видинич, Дарко Панчев, Вуядин Станойкович, които са играли за Югославия, се добавят чехът Марек Янкуловски и родната легенда Димитър Якимов.

"Малко известно е и името на Димитър Якимов (Якимовски или Якимов), който е роден в Кратово и е играл за България на СП 1966 в Англия", пише в материала за видните македонски играчи с участия на световни първенства.

Якимов наистина е роден в района на настоящите граници на Северна Македония на 12 август 1941, но тогава територията е в границите на Царство България.

Именно той класира България за първо участие на световни финали през 1962 година в Чили с гол в квалификацията с Франция (1:0) и има запазено място във футболната история на България.

С националния отбор на България е европейски шампион за юноши през 1959 година. След това е участник на още два Мондиала - през 1966 година в Англия и през 1970-аа в Мексико, както и на Олимпиадата през 1960 година.