Макрон и Си потвърдиха подкрепа за Парижкото споразумение

Френският президент изрази съжаление от избора на "няколко други" страни

Свят
11:46 - 06 Ноември 2019
1449
Макрон и Си потвърдиха подкрепа за Парижкото споразумение

Китайският президент Си Цзинпин и френският му колега Еманюел Макрон потвърдиха днес в Пекин "решителната си подкрепа" за Парижкото споразумение за климата - два дни след като САЩ официално се оттеглиха от документа, предаде Франс прес.

Двамата лидери потвърждават "решителната си подкрепа за Парижкото споразумение, разглеждано от тях като необратим процес и компас, насочващ към мощни действия п отношение на климата", се казва в обща декларация, разпространена след разговор днес, заключителния ден от посещението на Макрон в Китай, предава БТА.

В този "Апел от Пекин за запазването на биоразнообразието и за климатичните промени" двамата президенти изтъкват също "твърдата си решимост да подобрят международното сътрудничество по въпроса за климатичните промени, за да се гарантира всеобщо и ефикасно прилагане на Парижкото споразумение".

Те призовават с тази цел "да се внуши уважение към мултилатерализма" и "да се даде политически устрем на международното сътрудничество".

Китай и Франция изразиха разочарование, след като в понеделник бе обявено, че САЩ официално излизат от Парижкото споразумение, както бе заявил Доналд Тръмп през 2017 г.

Без да спомене САЩ, Макрон изрази съжаление от избора на "няколко други" страни да излязат от споразумението. "Предпочитам да мисля, че това е маргинален избор", каза той пред журналисти.

"Защото, щом Китай, ЕС, Русия - която ратифицира преди няколко седмици споразуменията от Париж - решително се ангажират, нечий избор, отделно взет, не е достатъчен, за да промени посоката, в която върви светът. Той води само до маргинализация" на онзи, който го е направил, каза френският президент.