Макрон подпали Франция

Органите на реда използваха сълзотворен газ срещу протестиращите в Париж, 149 полицаи са ранени, 172 демонстранти са в ареста

Новини
08:00 - 24 Март 2023
5179
Макрон подпали Франция

Стачките и протестите срещу пенсионната реформа във Франция достигнаха нови нива на интензивност в четвъртък.

Сблъсъците между демонстранти и полиция продължиха до късно снощи. Блокирани бяха железопътни гари, пътища и част от международното летище „Шарл дьо Гол” в Париж.

Близо два милиона души излязоха по улиците във Франция, като само в Париж са били 119 000, по данни на вътрешното министерство. Според синдикатите обаче хората на улиците са били 3,5 милиона. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата, а 80 души бяха арестувани в цялата страна.

Повече от 149 полицаи са ранени, а 172 души са арестувани по време на пенсионните протести във Франция, съобщи АФП. Агенцията се позова на данни от френското вътрешно ведомство.

В Бордо беше подпалена входната врата на кметството. Не е ясно кой е виновен за пожара, който бързо беше потушен от пожарникарите.

Френските синдикати призоваха за нов ден на общонационални стачки и протести следващия вторник, който ще съвпадне с планираното посещение на британския крал Чарлз III в страната.

Призивите на синдикалните лидери за ненасилствени протести, които да поддържат общественото мнение, бяха пренебрегнати от редица демонстранти в цяла Франция,

които влязоха в сблъсъци с полицията и запалиха огньове в големите градове.

"Картините на сълзотворен газ, насилие и пожари не бяха това, което синдикатите искаха", каза Марк Перелман от FRANCE 24, "но въпреки това, според социологическо проучване, което излезе днес ... 70% от запитаните обвиняват правителството за насилието."

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн заяви, че насилието и щетите по време на протестите в четвъртък са "неприемливи".

Тя добави, че е благодарна на полицията и другите служби за бързо реагиране.