Макрон защити мнението си за мозъчната смърт на НАТО

САЩ намалиха вноската си в пакта, Германия я увеличи

Свят
16:25 - 28 Ноември 2019
1503
Макрон защити мнението си за мозъчната смърт на НАТО

Френският президент Еманюел Макрон защити твърдението си, че НАТО преживява „мозъчна смърт“, като заяви, че неговите страни-членки вече не е си сътрудничат стратегически по множество ключови въпроси, пред които Алиансът е изправен, предава АФП.

По време на съвместната си пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Париж Макрон заяви, изявлението му за „мозъчната смърт“ на Алианса е полезен сигнал за пакта.

„Аз абсолютно заставам зад тези повдигнати неясноти, защото вярвам, че е безотговорно от наша страна да продължаваме да говорим за финансови и технически въпроси, като се има предвид пред какво сме изправени“, каза Макрон и добави: „Нужно е да се събудим".

На 7 ноември в интервю за списание "Икономист" френският президент заяви, че координацията е напълно загубена в рамките на НАТО, а Алиансът е в състояние на „мозъчна смърт". Той отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като за независима геополитическа сила, в противен случай тя „няма да контролира съдбата си“. Столтенберг и германският канцлер Ангела Меркел не бяха съгласни с оценката на Макрон за състоянието на Алианса.

НАТО одобри нова формула за изчисляване на вноските в общия бюджет на Алианса, съгласно която САЩ ще намалят своя дял, докато този на Германия ще се увеличи. Това обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг след срещата си с Макрон.

По-рано Си Ен Ен, позовавайки се на редица американски служители, заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп е предприела стъпки за намаляване на приноса си към колективния бюджет на НАТО. Досега САЩ осигуряват около 22% от прякото финансиране на НАТО, което покрива по-специално разходите за поддръжка на централите.

„Вярно е, че се съгласихме с новата формула за разпределението на тези разходи (към общия бюджет), САЩ ще плащат по-малко, Федерална република Германия ще плаща повече, т.е. сега САЩ и Германия ще плащат равни вноски, почти 16% от бюджета на НАТО. Останалото ще бъде разпределено между другите съюзници", поясни Столтенберг на пресконференцията в Париж.