Малко известни места в България, които лекуват и сбъдват желания

Мистика
17:45 - 19 Ноември 2021
18423
Малко известни места в България, които лекуват и сбъдват желания

Страната ни винаги се е славила с множество силни и лечебни места. Стотици хора всяка година посещават мистериозните места с надежда да се излекуват или да сбъднат желанията си. Някои от тези церящи убежища са добре известни, но има и някои, които се знаят от малко хора.

Езерото на желанията в пещерата Леденика е не толкова популярно място. Според легендата, ако човек потопи ръката си в ледено студената вода на езерото Леденика и си пожелае нещо, желанието му със сигурност ще се сбъдне. Пещерата Леденика се намира на 16 км от град Враца, на територията на природен парк „Врачански Балкан“.

Малката пещера Свети Иван Рилски, намираща се в близост до Рилския манастир също е място, където се сбъдват желания. Според вярванията, ако човек успее да мине през дупката на входа, значи е праведен. Желанието трябва да бъде написано на лист хартия и да бъде оставено между камъните.

Демир баба теке - намира се край село Свещари, община Исперих и попада в историко-археологическия резерват Сборяново. Мястото непрекъснато се посещава от хора с различна религиозна принадлежност, сред които и много чужденци. Според преданията Демир баба теке лекува и изпълнява желания. Водата в аязмото на територията му пък се слави като благодатна за дамите, които искат да забременеят. Смята се, че в тюрбето се намира гробът на алевийския светец от 16 век Демир баба. Предполага се, че тюрбето е построено в средата на 16 век, вероятно върху тракийско светилище от 4 век пр.н.е. 

Земенският манастир е повече музей, отколкото манастир. Влезте във вековната църква със запазени уникални стенописи. Според поверието е достатъчно да сложите лявата си ръка на запазения оригинален олтар и да си намислите желание.

Ако си имате някое тайно желание отидете до мостчето на желанията в Морската градина във Варна. Макар да е доста малко и невзрачно, варненци твърдят, че наистина сбъдва желания. Според магическия ритуал трябва да си пожелаете нещо, да вземете малко камъче, да затворите очи и да стигнете заднишком до средата на моста. След като хвърлите камъчето през рамо, все още със затворени очи и назад, трябва да достигнете до отсрещния бряг.

Парченце, за което се смята, че е от Христовия кръст, в момента се съхранява в сандъче в манастира на отец Боян Саръев в Кърджали. Сандъчето е винаги затворено, за да няма повреди от светлината и влагата. Ако пристъпите с вяра и положите ръка върху сандъчето, казват, ваше желание ще се сбъдне.

Прочутата габровска котка с отрязана опашка си има паметник в Дома на хумора и сатирата Бронзовият паметник е по-висок от човешки бой, а габровци твърдят, че котката може да изпълнява желания, но... се отличава с габровски нрав. За да чуе тя молбата ви, първо трябва да я събудите от сладкия й сън, като пуснете монета в определеното място. Щом чуете гласа й, смело можете да си поискате сбъдване на някоя мечта.

Сред по-известните места за лечение и сбъдване на желания е къщата на баба Ванга. Сред многото икони в молитвената стая в дома на Ванга има и една по-особена, на Света Богородица, за която се твърди, че е чудотворна и изпълнява желания. Уредникът на музея ще ви я покаже и ще ви разкаже за хора, които са си пожелавали нещо на иконата и след това са се връщали, за да благодарят за сбъднатото си желание.

Чудотворна е и плочата на преподобната Стойна в църквата Свети Георги. Вярва се, че плоча в двора на църквата в село Златолист може да сбъдва желания. Легендата разказва, че върху тази плоча е вървяла пророчицата –преподобната Стойна. Смятало се, че тя притежава голяма лечебна сила

Иконата на Богородица Троеручица в Троянския манастир също е лечебна. Достатъчно е да подържите ръката си върху нея. Някои хора дори я забърсват с парче памук, което се смята, че поема чудотворната енергия и може да се носи в джоб или портмоне за здраве и късмет. Ако имате болно място, наложете памука върху него и ще усетите силата.