Манол Пейков оттегля книгите на „Жанет 45“ от конкурса за роман на годината

Издателят смята, че дефиницията за конфликт на интереси е мъглява и не е съгласен Фонд „13 века България“ да хвърля вината за скандала само върху Борис Минков

Култура
14:29 - 02 Септември 2024
3732
Манол Пейков оттегля книгите на „Жанет 45“ от конкурса за роман на годината

Издателят, общественик и политик Манол Пейков изпрати открито писмо до Национален дарителски фонд "13 века България" и заяви, че оттегля всички номинации на издателство „Жанет 45“, на което той е управител и собственик, от участие в конкурса на фонда за най-добър роман на годината за 2024-та.

Пейков не е съгласен цялата вина за разразилия се преди няколко месеца скандал да бъде хвърляна върху един от членовете на журито – уважаваният писател и литературен критик доц. Борис Минков, който бе уличен в конфилкт на интереси. На 11 май писателката Елена Алексиева се отказа от присъдената й награда и парична премия от 11 000 лв. за нейния роман „Вулкан“, почти веднага след като я получи, поради разкритието, че освен член на журито доц. Борис Минков е и редактор на спечелилия роман.

Изпълнителнияг директор на Фонд "13 века България" Бисера Йосифова връчи на Елена Алексиева наградата за Роман на годината на книгата й "Вулкан". След развихрилия се скандал писателката върна приза

"От името на ИК Жанет 45 бих желал да ви осведомя, че оттегляме всички наши (шест на брой) номинации от конкурса. Смятаме, че подходът ви към разрешаването на разразилия се скандал – като хвърлите цялата вина върху доц. Борис Минков, анулирате конкурса и обявите нов, в който той е единственият подменен член на журито – е неприемлив, непрофесионален, неетичен и несправедлив", пише Манол Пейков до Фонд "13 века България".

"Дори доц. Минков да е допуснал грешка в преценката си, свързана с наличие на евентуален конфликт на интереси, ролята както на организатора на конкурса, така и на председателя на журито е именно тази – да служат като етичен и юридически коректив. С други думи, вината за случилото се следва, в най-лошия случай, да бъде споделена. Вместо това вие решихте, че хвърляйки, образно казано, доц. Минков под влака, проблемът магически ще се разреши.

Не по-малко тревожен е фактът, че нито от изявленията ви, нито от публикуваните правила на конкурса става ясно каква точно е дефиницията за "конфликт на интереси". Например: представлява ли конфликт на интереси член на журито да е бил или понастоящем да е издаван от някое от участващите в конкурса издателства? Или да е близък приятел (или отявлен враг) с някой от номинираните? Или съвсем наскоро да е получил недвусмислен отказ от някое друго участващо в конкурса издателство?...", пита издателят.

Доц. Борис Минков се оказа член на журито и редактор на спечелилия роман

"Защото ако по същество дефиницията на "конфликт на интереси" е свързана с наличие на възможност за лично облагодетелстване, всяка една от гореспоменатите възможности пасва на тази дефиниция не по-малко – дори и повече! – от това да си редактор на нечия книга. (Да не говорим, че професионалните редактори редактират десетки книги годишно – което очевидно според вас автоматично ги дисквалифицира от всякаква възможност за участие в подобни журита; трябвало е да знаете това още когато сте поканили доц. Минков, а не да го афиширате като негова л и ч н а вина чак с л е д избухването на скандала.)", коментира Манол Пейков.

Според него липсата на ясна и недвусмислена дефиниция в правилата на вашия конкурс кое точно представлява "конфликт на интереси" поставя в рискова ситуация и заплашва да насади на пачи яйца и други участници във вашето жури в близко и по-далечно бъдеще.

"Защото – както стана до болка ясно от случилото се с доц. Минков – при подобно отсъствие на я с н и правила, опетняването на името им и личното им и професионално дискредитиране са само на един фейсбук пост разстояние.

Оставяме с надеждата, че всичко това ще бъде внимателно осмислено и взето предвид в бъдещите издания на този престижен и безспорно важен за българската литература конкурс", пише в заключение Манол Пейков.