Марешки последва аута на  Корнелия Нинова 

Воля си тръгна от Народното събрание, решението - забулено в тайна

Политика
16:08 - 14 Март 2019
1602
Марешки последва аута на Корнелия Нинова 

Народното събрание напусна още една парламентарна група - тази на бизнесмена Веселин Марешки "Воля". Без да даде ясни аргументи за решението си, зам.-шефът на парламента събра журналистите на брифинг сутринта в четвъртък и обяви, че той и депутатите му няма повече да стъпят в пленарната зала. Бойкотът на заседанията идва седмица, след като стана ясно,че БСП повече няма да се появи в Народното събрание след отхвърленото вето на президента Румен Радев по изборните поправки,приети от управляващото мнозинство.

С излизането на "Воля" от пленарната зала, кворумът на Народното събрание остава изцяло в ръцете на ГЕРБ и патриотите, които имат 122 депутати. Ако един от тях не се регистрира, кворум няма. Тогава той ще се крепи на народните избраници от ДПС.  

Досега ГЕРБ разчиташе на "Воля" да открива пленарните заседания. Въпреки изненадващото решение на Марешки, от ГЕРБ остават спокойни за ситуацията. Коментар малко след напускането направи и председателят на парламентарната им група Цветан Цветанов. Според него нямало смисъл да се говори за криза. "Страната е стабилна, парламентът работи, няма предпоставка за предсрочни избори", категоричен бе той. 

Въпреки това обаче разкри, че нито самият Марешки, нито някой от неговите депутати е водил разговори с ГЕРБ за взимането на това решение. "Всяка една от парламентарните групи има възможност да си определи хода и това, което трябва да предприеме. Докато не излязат с позиция, не бих могъл нито да знам, нито да предполагам", каза още Цветанов.