Марин Марковски пред Lupa.bg: България не може да кастрира педофилите

Актуално интервю
15:10 - 22 Март 2019
5923
Марин Марковски пред Lupa.bg: България не може да кастрира педофилите

ВИЗИТКА: Адвокат Марин Марковски практикува от 1975 година, като опитът му е изключително голям с водеща специалност наказателно право. През него са преминали едни от най-тежките наказателни дела - престъпленията против личността, длъжностни присвоявания, безстопанственост, дела свързани с европейските фондове, данъчни престъпления, контрабанда. Един от най-известните ни юристи говори пред Lupa.bg по деликатната тема за педофилията в интернет и психическия тормоз над деца в мрежата. 

- Г-н Марковски, как гледате на това, че във фейсбук се появи грозна картина на име Момо, използвана от извратени хора, които заплашват децата с убийство, а никой не взима мерки? Педофили се крият зад профили с това име, разкри Lupa.bg, но няма реакция от държавата?

- Това е много сериозен проблем, който е решен законодателно, но не винаги се прилага. Когато някой застрашава децата ни, това действие се води психически тормоз над тях. В случай, в който бъде заловен педофил, има нужните законови норми, които би трябвало да се спазят, за да може той да понесе вината си и повече да не тормози децата ни. Обикновено процедурата е да му се напише предупредителен акт, с който се казва, че действията му са недопустими и трябва да престанат веднага. Ако той не го спази това нещо, следват по-тежки действия спрямо него.

- Това достатъчно ли е? Може ли един такъв документ да изплаши извратеняците и не трябват ли по-сериозни мерки?

- Всичко се прави съглазно действащото законодателство и няма по какъв друг начин да се действа. В Германия, например, ако някой е заловен за педофилски действия, има закон, според който той може да бъде кастриран. Така страхът да се извършват такива гаври е много голям. Нещата там са решени много деликатно, като на арестувания му се предлагат два варианта: или да бъде кастриран, или да влезе в затвора, където обаче другите лишени от свобода са много чувствителни към подобен вид престъпление. Често педофилите избират първия вариант, само и само да се спасят от тормоза в затвора.

- Трябва ли да има и у нас такива драстични мерки?

- Това са доста крайни решения, които не съответстват на българското законодателство, затова няма как да кастрираме педофилите. При нас е важно и родителите да взимат отношение, да следят децата си с кого и как общуват и ако има нещо притеснително, да сигнализират съответните органи. Това е най-добрият начин, по който можем да опазим децата си.

 - Имате ли много дела, в които жертва на насилие са деца, те по трудни ли са за решаване от останалите, предвид факта, че става дума за непълнолетни жертви?

- Има такива дела, по същество няма нищо по-различно в тях и те могат да бъдат решени като всяко друго дело. Законът борави с фактите, така че ако има факти, всяко дело е лесно, както за прокурорите, така и за нас, адвокатите. Тук много важна роля играят разследващите. Ако те съберат достатъчно доказателства, всеки педофил би влезнал в затвора. Всеки процес е труден, когато няма доказателства. Родителите нека да следят децата си по-изкъсо, вече има най-различни модерни програми, които позволяват да видят всяко действие на наследниците си в интернет.