Мариновано кисело мляко с билки

20 мин

Кухня
09:11 - 02 Януари 2021
3051
Мариновано кисело мляко с билки

Продукти

500 г кисело мляко с висока масленост – 4-5%, може и гръцки йогурт, който е с 10% масленост

3 скилидки чесън

1 портокал

1 лимон

400 мл зехтин или олио

2 клонки розмарин

4 клонки мащерка

2 дафинови листа

 

Приготвяне

Киселото мляко се изцежда през гъста цедка – най-добре за 24 часа в хладилника.

Чесънът се обелва.

Отрязват се с белачка по 3 тънки ленти кора от портокала и лимона.

В стъклен буркан се сипва половината зехтин или олио.

Пускат се вътре скилидките чесън, цитрусовите кори, клончетата розмарин и мащерка и дафиновите листа.

Гребват се с лъжичка от отцеденото кисело мляко топки около 3 см диаметър и внимателно се пускат в мазнината в буркана.

Залива се с останалия зехтин или олио.

Оставя се да се маринова поне 1 денонощие преди консумация.

Може да се съхранява в хладилника 1-2 седмици.

И не изхвърляйте маринатата - използвайте си я.

Топчетата мариновано кисело мляко са чудесни върху прясно изпечен или препечен хляб, като се гарнира със семки, ядки, домат, доматено пюре, лук. Поръсва се със сол, черен пипер, червен пипер. Идеални са за гарниране на салати, супи, ястия.