Марио Варгас Льоса стана член на френската академия

Това се случва за първи път с автор, който не пише на френски и е над 75 г.

Култура
12:07 - 26 Ноември 2021
2043
Марио Варгас Льоса стана член на френската академия

Перуанският писател Марио Варгас Льоса, признат за класик на латиноамериканската литература, беше избран за член на Френската академия, предаде ТАСС.

В близо 400-годишната история на институцията тази чест за пръв път се предоставя на литератор, който не пише на френски.
Варгас Льоса беше избран още на първи тур и ще заеме креслото с номер 18, се съобщава на сайта на най-старата в света литературна академия.

Тя е основана през 1635 г. в Париж от кардинал Ришельо. В момента в нея членуват 35 академици, които по традиция се избират пожизнено.
Съгласно приетото от членовете на академията решение, този път са направени няколко изключения. Защото Варгас Льоса е не само единственият, който не пише на френски, но е и първият, избран, когато вече е на 85 години. По правило, при избирането си кандидатът не трябва да е на повече от 75 години.
Роден през 1936 г. в град Арекипа, Перу писателят дълго е живял във Франция, Боливия, Испания, Великобритания и в Куба. Първият му роман "Градът и кучетата" (La ciudad y los perros) излиза през 1963 г.