Мариус Донкин засажда чинар в памет на Вазов

Вековното дърво ще расте в двора на 5-то Основно училище в София, носещо името на народния поет

Култура
14:09 - 20 Септември 2021
2257
Мариус Донкин засажда чинар в памет на Вазов

Директорът на Народния театър Мариус Донкин заедно с актьорите Гергана Змийчарова и Иван Юруков ще присъстват на засаждането на вековен чинар в двора на 5-о Основно училище “Иван Вазов” утре, 21 септември, от 11 ч.

Събитието е в чест на 171-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на патриарха на българската литература, който е и патрон на училището. Патриархът на българската литература умира на 22 септември 1921 г.

Народният театър, както и децата от 1-и, 4-и и 7-и клас ще поемат грижите за дървото. Планира се на 1 ноември, когато се празнува Денят на будителите, да бъде поставена и паметна табела е двора на училището.

"Делото на Вазов, всичко, което той е написал и изрекъл, всяка негова дума е втъкана в гените ни. Най-свидните ни майка, родина, природа, дух, съзнание, свобода - всичко това е Вазов. И именно децата са тези, на които трябва да предадем този дух, за да го пазят и да го предадат на тези след тях. Ето защо решихме да засадим дърво в памет на Вазов именно в училище, защото дърветата са връзката ни с историята, те са символ на живота, на обединението, на корените, на всичко, което сме били, сме и ще бъдем”, казва директорът на Народния театър Мариус Донкин.