Мария Габриел: Европейската народна партия подкрепи България за влизането ни в Шенген

Политика
20:24 - 27 Септември 2023
1755
Мария Габриел: Европейската народна партия подкрепи България за влизането ни в Шенген

България получи безапелационна подкрепа за приемането на страната в Шенген от Европейската народна партия. Това каза в хърватския град Сплит вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Тя участва в стратегическа среща на групата на ЕНП за координиране за предизборните приоритети. В работата на форума участват председателят на ЕП Роберта Мецола и председателят на ЕНП Манфред Вебер. Габриел е един от заместник-председателите на Eвропейската народна партия.

“Преди да кажа приоритетите, искам да благодаря на Групата на ЕНП, защото безапелационно отново получихме подкрепа за влизането на България в Шенген. Тя ясно показва, че защото България и Румъния ще бъдет членове на Шенген, Шенгенското пространство може да функционира по-добре и можем по-добре заедно да адресираме темите, свързани с миграцията, които се очертават да продължават да бъдат един от водещите приоритети и на ниво ЕС", каза Мария Габриел.

Тя подчерта и важността на темата за солидарността за Украйна и бъдещото разширяване, предаде БНТ.

"Това, което Групата на ЕНП казва е, че имаме нужда ясно да определим своята визия и критерии така, че да не загубим своята сила в аргументите. Наясно сме, че ако в тези региони не бъде ЕС, там ще бъдат други. И то може би наистина няма да е в наша полза. Трябва да бъдем много конкретни и не даващи напразни обещания, а даващи ангажименти, които могат да бъдат изпълнени", посочи вицепремиерът.