Мъртвото вълнение подрани. Как да не се удавим?

Общество
21:42 - 18 Юли 2019
9101
Мъртвото вълнение подрани. Как да не се удавим?

Мъртвото вълнение изненада летовниците тази година, като подрани с близо месец и започна още в средата на юли. Опасното явление паникьоса летовниците по Черноморието, а уви вече взе и жертви.

Мъртвото вълнение по морето обикновено е характерно за август, появява се около Илинден по стар стил – 2 август, но може да изненада и по-рано вследствие на променливо време. Точно това се наблюдава сега - през последните дни времето не само по Черноморието, но и в цялата страна, е много нестабилно – горещините се редуват с проливни валежи, бури и спад на температурите с десетина градуса. От 35-36 ºС  живакът в термометрите се сви до 24-25, а по Южното Черноморие на 26 градуса.


Така се създават необходимите предпоставки за възникване на опасното явление. След буря вълните изкопават и дънни ями, които са допълнителна опасност за къпещите се.  

Спасители от Варна и от Царево обясниха пред Lupa.bg, че тази година мъртвакът се появява през следобедните часове – между 14 и 17 ч. То не се забелязва, но завлича хората, попаднали в него, не към дъното, а навътре в морето. Евентуален признак за мъртво вълнение би могла да бъде появата на много пяна на няколко метра от брега. В крайбрежната зона също така се виждат участъци с друг оттенък на водата. Например, наоколо водата е светло-синя или зеленикава, а една зона е бяла. 

Спасителите по Черноморието съветват хората да следят и спазват флаговата сигнализация, да не рискуват и да не се отдалечават от спасителните постове при влизане в морето.   


Основната причина за фаталните инциденти обаче често не се крие в бурното море, колкото поведението на туристите. Те доста безразсъдно пренебрегват предупрежденията на спасителите, не гледат предупредителните табели и пренебрегват жълтия и червен флаг, които сигнализират съответно, че къпането е разрешено с повишено внимание, но без надуваеми предмети и че къпането е абсолютно забранено.

Морските спасителни флагове са на принципа на светофара, като зеленият указва, че къпането е разрешено. По времето на социализма флаговете на плажа бяха в други разцветки - бял, червен и черен.

Много летовници пренебрегват и факта, че току-що са се нахранили обилно и безстрашно се мятат в морето. Опасно е да се влиза и ако си се нагрял на плажа и след това веднага скочиш във вълните, без преди това да се облееш постепенно с вода.

Морски охранители съветва хората, за да не попаднат в мъртво вълнение, да плуват близо до спасителните постове и да спазват предупредителните флагове на плажа.


За да предотвратят инциденти, спасителите обстойно обхождат района и слагат обозначителни табели, ако след буря са се образували дънни ями. Но не могат да санкционират нарушителите и дори нямат право да ги издърпат насила от брега, освен ако не започнат да се давят.

В никакъв случай не ходете на неохраняеми плажове, дори и да сте много опили плувци, казват мъжете на вишките.

Най-важното правило, когато попаднете в мъртвата хватка на морето е да овладеете паниката.


Правило № 2: Пазете силите си и не плувайте с всички сили срещу течението. Трябва да се плува не към брега, а настрани, паралелно на плажа. Когато течението е тясно 2-3-5 метра, много бързо ще излезете от него.  

Правило № 3: Анализирайте. Ако гребете по правилата (настрани) и не излизате от мъртвото вълнение, значи течението е широко (от 20 метра и повече). Спрете да си хабите силите. Мъртвото течение не продължава дълго и само след 3–4 минути то ще спре. След това отплувайте на 50–100 метра встрани и едва тогава се връщайте към брега с кратки почивки.

 

Снимки: Агнес Методиева