Маските в транспорта падат в четвъртък

Проф. Радка Аргирова: Вече управляваме COVID-19, вирусът става ендемичен

Актуални новини
15:07 - 23 Август 2022 (обновена)
2933
Маските в транспорта падат в четвъртък

Изискването за носене на предпазна маска в градския транспорт ще отпадне от четвъртък. Очаква се да се разпише заповедта, съобщи на брифинг пред Министерството на здравеопазването вирусологът проф. д-р Радка Аргирова от експертната група, която ежеседмично заседава във връзка с актуалната епидемична ситуация и противоепидемичните мерки у нас.

Маските остават задължителни за здравните заведения, оптиките и  домовете за възрастни хора.

По думите на проф. Аргирова през следващия месец се очаква постепенно да започне приравняването на COVID-19 към сезонния грип и останалите респираторни заболявания.

"Попадаме в ендемичния период на този вирус, тоест, той постепенно ще се приравнява към другите респираторни заболявания като грипа и това ще го видите към началото на учебната година. В страната има видимо намаляване на броя на новите случаи. Има сравнително около 1000 новооткрити заразени дневно, а броят на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения се задържа под 50. Така че вече можем да си позволим да кажем, че ние управляваме епидемията, т.е. можем ние да кажем какви да бъдат мерките, а не вирусът да ни ги налага", коментира проф. Аргирова.