Маслинова фокача от ядки и семки (без брашно)
за 6 порции, 50 мин
Продукти
160 г бадеми
80 г слънчогледови белени семки
80 г сусам
2 с.л. ленено семе
1 пак. бакпулвер
300 г извара
40 г масло
6 яйца
сол
1 ч.ч. маслини без костилките
4 клонки розмарин
3 с.л. зехтин
Приготвяне
Бадемите, слънчогледовите семки, сусамът и лененото семе се смилат възможно най-фино. Смесват се с бакпулвера.
Изварата се разбива с маслото, яйцата и сол. Разбърква се с брашното от ядки.
Тестото се разстила в тава с намазнена хартия за печене.
Пече се в загрята умерена фурна 10 мин.
Изважда се, гарнира се с иглички розмарин и с маслините, като се натискат да влязат леко в тестото.
Пече се още 15-20 мин.
Оставя се малко да изстине, полива със зехтина и се поръсва с едра сол.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.