Мъж и жена ужилиха 2 заложни къщи с фалшиво злато

Тарикатите спечелили 16 бона от монети менте

Общество
16:54 - 28 Януари 2021
4226
Мъж и жена ужилиха 2 заложни къщи с фалшиво злато

Мъж и жена от Пловдив набутаха две заложни къщи с 16 бона.

През юли миналата година двойката измамници закупили 50 броя монети със златно покритие. Те били с ликовете на Кeмал Ататюрк, Джордж V и Кралица Елизабет, а някои от тях имали малка халка в единия край и червен конец. Продавачът ги уверил, че са качествени и могат да ги пласират като златни. Това доказала и проверка в златарско ателие в „Столипиново“ - покритието отговаряло на 22-каратово злато и издържало на киселина т.е. не се разваляло.

Всяка от монетите тежала по 7,25 грама. Мъжът и жената отишли в заложна къща в Пловдив, където ги показали на собственика. Той ги одобрил и на два пъти платил за заложени „златни“ монети. Два пъти преметнали и заложната къща в Първомай. В един от случаите в измамата участвал и трети човек.

На 31 август е подаден сигнал за измамата в полицията и тримата били задържани. По делото са извършени разпити на свидетели, изготвени експертизи, иззети веществени доказателства и други. От общия размер на щетите - 16 бона, ощетените заложни къщи са си получили обратно  2 750 лева.

Измамниците вече са с обвинение, предстои Районния съд да насрочи заседание по делото.