Медено пиле със сусамови печени картофи
за 6 порции, 120 мин
Продукти
За пилето:
1 пиле
2 скилидки чесън
2 ч.л. семена от кориандър
1 ч.л. зърна черен пипер
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. тандури на прах (може да се замени с къри на прах)
1 ч.л. червен пипер
едра сол
3 с.л. доматено пюре
200 мл сайдер – ябълково вино, или ябълков сок
4 с.л. мед (ако се използва ябълков сок, медът се намалява наполовина)
За картофите:
12 картофа
сол
8 с.л. зехтин или олио
1 с.л. сусам
Приготвяне
Обеленият чесън се наситнява. Счукват се заедно кориандърът и зърната черен пипер.
Загрява се 2 с.л. зехтин и се запържва за няколко секунди чесънът. Прибавят се кориандърът с черния пипер, тандурито и червеният пипер и се разбърква на котлона. Добавят се едра сол и доматеното пюре и къкри 1 мин.
Сипва се сайдерът, добавя се медът и се готви на средна температура с периодично разбъркване 5 мин. Оставя се да изстине.
Пилето се разполовява по дължина и се подсушава. Натрива се с ароматната марината.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 60 мин. Натрийте пилешките крака наоколо с 1 супена лъжица изваден пилешки сос и ги поставете един до друг в тава за печене. Гответе в предварително загрятата фурна на 180 градуса около 1 час.
Картофите се сваряват необелени в подсолена вода около 25 мин. Смесват се 8 с.л. зехтин или олио със сусама и 1/2 ч.л. сол.
Картофите без да се белят се подреждат в тава с хартия за печене. Внимателно се натискат отгоре леко да се смачкат. Поливат се със сусамения зехтин.
Пече се в загрята фурна на 220 градуса 25-30 мин. до златисто кафяво.
Пилето се обезкостява, накъсва се в тавата и се загрява за кратко. Поднася се с печените картофи.