Медено пиле със сусамови печени картофи

за 6 порции, 120 мин

Кухня
13:52 - 04 Април 2024
4146
Медено пиле със сусамови печени картофи

Продукти

За пилето:

1 пиле

2 скилидки чесън

2 ч.л. семена от кориандър

1 ч.л. зърна черен пипер

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. тандури на прах (може да се замени с къри на прах)

1 ч.л. червен пипер

едра сол

3 с.л. доматено пюре

200 мл сайдер – ябълково вино, или ябълков сок

4 с.л. мед (ако се използва ябълков сок, медът се намалява наполовина)

 

За картофите:

12 картофа

сол

8 с.л. зехтин или олио

1 с.л. сусам

 

Приготвяне

Обеленият чесън се наситнява. Счукват се заедно кориандърът и зърната черен пипер.

Загрява се 2 с.л. зехтин и се запържва за няколко секунди чесънът. Прибавят се кориандърът с черния пипер, тандурито и червеният пипер и се разбърква на котлона. Добавят се едра сол и доматеното пюре и къкри 1 мин.

Сипва се сайдерът, добавя се медът и се готви на средна температура с периодично разбъркване 5 мин. Оставя се да изстине.

Пилето се разполовява по дължина и се подсушава. Натрива се с ароматната марината.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса 60 мин.      Натрийте пилешките крака наоколо с 1 супена лъжица изваден пилешки сос и ги поставете един до друг в тава за печене. Гответе в предварително загрятата фурна на 180 градуса около 1 час.

Картофите се сваряват необелени в подсолена вода около 25 мин. Смесват се 8 с.л. зехтин или олио със сусама и 1/2 ч.л. сол.

Картофите без да се белят се подреждат в тава с хартия за печене. Внимателно се натискат отгоре леко да се смачкат. Поливат се със сусамения зехтин.

Пече се в загрята фурна на 220 градуса 25-30 мин. до златисто кафяво.

Пилето се обезкостява, накъсва се в тавата и се загрява за кратко. Поднася се с печените картофи.