Медици пред Lupa.bg: Какво чакаме да се случи за тези 4 дни?!

Актуални новини
15:30 - 18 Март 2021
10268
Медици пред Lupa.bg: Какво чакаме да се случи за тези 4 дни?!

Властта за пореден път изненада с действията си медицинските експерти у нас. „Мерките на правителството са толкова хаотични – днес отваряме, утре затваряме. Трудно ми е да преценя дали проблемите са медицински, щом ще прилагаме мерки след 4 дни... Проблемът е какво изчакваме в рамките на тези 4 дни да се случи?! Аз не мога да намеря никаква логика за това - те вероятно имат някакви съображения, които ние обикновените хора не можем да съобразим какви са”.

Това коментира пред Lupa.bg д-р Мими Виткова по повод третия локдаун на държавата, който обаче влиза в сила чак в понеделник.

„Обратното на тенденцията – когато заболеваемостта и смъртността растяха, макар и по-плавно – в този период на нарастване ние видяхме разкрепостяване, и то едно след друго. С ускорени темпове отвориха първо училищата, след това ресторантите. Предварително обявихме, че от 1 април ще пускаме и нощните заведения на фона на нарастваща заболеваемост и смъртност... Така че много трудно е човек да коментира и сегашните 4 дни, които изчакваме”, не спря възмущението си специалистът.

Мими Виткова беше категорична, че здравата логика по отношение на мерките на властта не работи – нито медицинската, нито общочовешката. На въпрос дали целите на управляващите са медицински или по-скоро политически – с цел отлагане на изборите, тя отговори така:

„Юристите казват, че трябва да се обяви извънредно положение, за да се отложат изборите”.

За разлика от Мими Виткова, д-р Стойчо Кацаров беше на мнение, че е добре да има някакъв срок преди затварянето – защото всеки човек и всеки бизнес си има някакви планове. „Друг е въпросът, че когато налагаш мерки – това трябва да е под формата на дългосрочен план, така поне правят в развитите страни”, обясни той.

„Защото това е шоково, нищо че има 3-4 дни. Децата не ходят ли на детска градина – ами кой ще ги гледа? Или човек си е планирал почивката... Хората не живеят ден за ден – те имат право да получат дългосрочен план!, категоричен беше д-р Кацаров.

Решението е ваксината, ама няма, каза още той.