Медиците от Втора МБАЛ масово оттеглят оставките си

Топ
14:05 - 20 Март 2020
2102
Медиците от Втора МБАЛ масово оттеглят оставките си

85-те лекари и медицински сестри от общинската Втора МБАЛ в София масово оттеглят оставките си, които подадоха преди няколко дни, защото не са съгласни да лекуват болни от коронавирус, пише "24 часа".

Първоначалната идея беше цялата болница да се трансформира в инфекциозна и там да се разкрият до 50 легла, като уверенията на общината са, че там ще се лекуват само по-леки случаи на заразени от коронавирус.

Заради масовите оставки обаче се стигна до вариант, в който да се трансформира само едно отделение с 10 легла. Така сегашната пулмология на болницата ще стане инфекциозно отделение, след като началникът й д-р Бруск Халил изрази готовност да лекува болни от коронавирус. Примерът му бе последван от всички лекари и медицински сестри в отделението.

"Колегите размислиха и си изтеглиха молбите. Мисля, че останаха около 20 неоттеглени", обясни д-р Халил.

Отделението по пулмология вече е готово да заработи като инфекциозно и това ще стане още от събота.

"Всичко е готово и имаме готовност още от събота да започнем работа", каза д-р Халил, който ще ръководи новото отделение за болни от коронавирус.

Напуснали лекари и медицински сестри все пак има, но те са основно по-възрастни и със заболявания, което е и причина за решението им. 

Вече е сформиран и екипът, който ще работи с пациенти с коронавирус. Той включва 15 лекари, 12 медицински сестри и 12 санитари. Всички те доброволно са изразили желание да работят.