Медиците в 9 болници с повече пари от 1 юли

Не е възможно увеличение с 2 работни заплати, заяви здравният министър Кирил Ананиев

Новини
15:06 - 25 Юни 2019
1701
Медиците в 9 болници с повече пари от 1 юли

Mежду 150 и 250 лв средно ще се увеличат възнагражденията на медиците в 9 областни болници от юли. Допълнителните пари ще бъдат получени или под формата на увеличение на основната работна заплата, под формата на ДМС, или съчетание от двете, заяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти след посещението си във варненската многопрофилна болница "Св. Анна".
 
Министърът подчерта, че увеличение от две работни заплати е невъзможно, защото възнагражденията са в пряка зависимост от извършената дейност. "Важно е да подчертаем, че средните брутни работни заплати в тези 9 болници са между 1200 и 1400 лв. за професионалистите по здравни грижи, а на лекарите са значително по-високи", уточни министърът.
 
Ананиев коментира, че през септември предстои анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК и в случай, че има спестен ресурс, той да се насочи приоритетно към болничната помощ. "До момента представих Методиката за формирането на разходите за персонал и формирането на работните заплати пред ръководителите на девет от областните болници, като днес следобед във Велико Търново ще се срещна с директорите на областните болници в градовете Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе. Мога да определя Методиката като комплексен документ, който дава решения на много от въпросите относно формирането на възнагражденията на персонала".
 

Здравният министър изтъкна трите основни момента в изготвената от екипа му Методика - разходите за персонал да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи на лечебно заведение. Второ – допълнителните плащания за постигнати резултати да не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, идващи от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по Ценоразпис на лечебното заведение. И трето - максималният индивидуален размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната заплата, а за медицинския персонал да не е повече от три пъти размера на основната работна заплата.