Медиците във въздушните линейки - с бонуси към заплатите

Здраве
13:09 - 18 Май 2023
2302
Медиците във въздушните линейки - с бонуси към заплатите

Допълнително възнаграждение от минимум 300 лева месечно ще получават работещите в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха, ако участват в поне един полет на месец. Това предвижда проектът на правилник за дейността на създадения преди дни център, който ще оказва спешна помощ чрез хеликоптери и медицински екипи на болни и пострадали хора. Документът е публикуван за обществено обсъждане и трябва да бъде приет от правителството след 1 юни, съобщава БНР. 

В Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще работят стационарни екипи и мобилни спешни екипи – реанимационни, лекарски, долекарски и домедицински, предвижда проектоправилникът.

Координацията за оказване на помощ на пострадал или за транспортиране на донор на органи или на органи за трансплантация ще се случва през централа с ръководител на смяна. Той ще отговаря за вземането на решение дали да се предложи полет и да се изпрати хеликоптер в дадена ситуация.

Също така ще осигурява взаимодействието на медицинските екипи с тези на полицията, пожарната и Гражданска защита. Полетите ще се изпълняват от Държавния авиационен оператор.

Според проекта мобилните екипи ще приемат и изпълняват подадени повиквания, а при необходимост да продължат работата си медиците ще остават и след края на смяната си. Въздушните линейки ще бъдат в бял цвят с жълт покрив и синя светлоотразителна емблема "Звезда на живота".