Меркел иска добри отношения с Русия

Тя коментира, че никога не си е представяла, че ще е на власт толкова дълго

Свят
15:34 - 22 Ноември 2019
1415
Меркел иска добри отношения с Русия

Германия трябва да има добросъседски отношения с Русия, въпреки противоречивите въпроси, обяви в петък германският канцлер Ангела Меркел, изказвайки се на конгреса на Християндемократическия съюз в Лайпциг съобщава, ТАСС.

Според Меркел Берлин се интересува от "добро съседство с Русия". "Това е в наш интерес, въпреки всички трудности, с които се сблъскахме", заяви тя.

Тя обясни обаче, че с нови предизвикателства като дигитална трансформация и борба с изменението на климата, партията трябва да гледа към бъдещето, като същевременно преодолява нови такива, като руската агресия и търговски спорове със САЩ, съобщава АФП.

Излизайки на сцената точно 14 години след като стана канцлер на Германия, тя коментира, че никога не си е представяла, че ще е на власт толкова дълго, но че работата все още не е свършена, съобщава АФП

Меркел припомня пред партията, че от 2005 г. те са довели безработицата до рекордни ниски нива и са издържали на световната финансова криза.

"Трябва да намерим решения за света на утрешния ден" и да гарантираме, че ХДС е партията на "силния център на Германия", обясни тя.

"Искам да продължа да работя за това като канцлер", добави Меркел.

От своя страна, лидерът ма ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер коментира, че "бъдещето все още не е определено, то е в наши ръце". Тазгодишният партиен конгрес е на фона на борба за подкрепа, докато партията се бори и за своята визия след Меркел, пише "Дойче веле". 

Каренбауер обясни, че "имахме трудна година - ще призная това", във връзка със спада на подкрепата на ХДС на последните избори в източните провинции на Германия.

Дигитализацията е особено важна, като лидерът на ХДС се застъпва за създаване на ново министерство, където основният акцент ще бъде да се доведе Германия до скоростта на други държави, които са с по-добър интернет и мобилни мрежи.

Като се противопоставя на своите съперници и критици, тя обясни, че критиките за правителството на Меркел и твърденията, че партията прави всичко погрешно, "не са добра стратегия за кампания".

Призовавайки за повече помощ и сътрудничество със страни в Африка, тя каза: "Ако не го направим, тогава кой ще го направи? Днес трябва да сме солидарни с тези, които се нуждаят от помощта ни."

ХДС е на кръстопът, докато се подготвя за бъдеще без канцлера Меркел, която няма да се кандидатира за преизбиране, когато мандатът й приключи през 2021 година.

Сегашният ръководител на партията Крамп-Каренбауер е смятана за възможен наследник на Меркел, но губи подкрепа в рамките на партията. Тя е изправена пред предизвикателство от съперника си Фридрих Мерц, но все още има една година в мандата си.

Партията има проблеми с единството си, като консервативните и по-центристки лагери на партията се борят за контрол върху бъдещата посока на партията.

Членовете на партията ще обсъдят и редица въпроси, включително ролята, която китайската фирма Huawei би могла да изиграе в изграждането на бъдещата 5G мрежа на Германия, забрана за забрадки за млади момичета, дали германските знамена трябва да се веят над училищата, както и възможно преосмисляне на плановете на германското правителство за основна пенсия.