Меркел се радва на Бойко в Загреб (СНИМКИ)

Канцлерът на Германия не спря да се усмихва на българския премиер по време на конгреса на ЕНП

Политика
08:00 - 21 Ноември 2019
2885
Меркел се радва на Бойко в Загреб (СНИМКИ)

Широката усмивка на канцлера на Германия Ангела Меркел показа видимото й задоволство от срещата с българския премиер Бойко Борисов на конгреса на ЕНП в Загреб, вижда се от снимките, на които е също и председателят на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер.

 
Министър-председателят докладва във Фейсбук: "ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС. Европа трябва да остане силна и обединена и да не се подава на популизма, за да има стабилност и икономически растеж. Около това се обединихме с канцлера на Германия Ангела Меркел. На Конгреса на ЕНП в Загреб двамата обсъдихме и добрата среда за инвестиции в България".

 
Бойко Борисов и Ангела Меркел си разменят слушалки за симултанен превод


На срещата му с Меркел бе и Манфред Вебер, председателят на групата на ЕНП в Европарламента, който призова да отпадне мониторинга над България. "Благодарих на големия приятел на България Манфред Вебер за днешния му (вчерашния, б.ред.) призив към ЕК от името на Групата на ЕНП в ЕП за това мониторинговият механизъм върху България да отпадне. Двамата разговаряхме по време на Конгреса на ЕНП в Загреб и се обединихме около мнението, че Доналд Туск е най-подходящият кандидат за следващ президент на ЕНП", написа още Борисов във Фейсбук.

Премиерът разговаря с лидера на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер

Снощи 93% от гласовете на делегатите на конгреса избраха досегашния шеф на Европейския съвет Доналд Туск за нов председател на Европейската народна партия.

"С колегите от СДС дадохме своята силна подкрепа за кандидата за президент на ЕНП Доналд Туск по време на конгреса в Загреб. Двете партии се вслушахме в призива на Жозеф Дол за дясно обединение в България, за съжаление други формации не го сториха", написа във фейсбук премиерът след избора на Туск. "С убедителните победи на европейските и местните избори доказахме, че нашият съюз работи добре. Вярвам, че партньорството ни ще продължи и занапред", коментира Бойко Борисов.