Местан вече е обвиняем за убийството на бебе

Крими
16:46 - 15 Април 2019 (обновена)
2350
Местан вече е обвиняем за убийството на бебе

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан вече официално е обвиняем за убийството на 6-месечното бебе, съобщиха от Окръжната прокуратура в Кърджали.

На политика е повдигнато обвинение за причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост. Автомобилът, управляван от Местан, се сблъска вчера с друга кола край кърджалийското село Загорско, в която пътуваше четиричленно семейство. Загина бебе, а другото дете, майката и бащата, бяха ранени. 

Автомобилът на председателя на ДОСТ се е опитал да направи ляв завой и да се включи към основния път, когато последвал сблъсък с друга кола.

Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл. 47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А., обявиха официално от държавното обвинение. Това означава, че Местан не е завил според правилата. "Водач на пътно превозно средство, приближаващо се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство", гласи нарушената от Местан законова разпоредба.

По отношение на бившия депутат е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Взетата мярка за неотклонение е съобразена с изискванията на чл. 57 от НПК, а именно да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. В случая е направена преценка въз основа на доказателствата по делото, че посочената мярка за неотклонение би изпълнила тези цели.

На лидера на ДОСТ е наложена забрана да напуска пределите на страната.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства.