Метрото , което спира насред полето

Най-необикновената спирка на подземната железница се намира в Китай

Мистика
17:39 - 07 Август 2019
4447
Метрото, което спира насред полето

Макар да е открито през 2004 г., до днес метрото в китайския град Чунцин има необикновена, загадъчна и мистериозна последна спирка. Тя се намира насред полето или насред нищото, както редовно пишат световни медии. Около спирката има само кал и бурени. Липсва каквото и да е благоустрояване.

Самата спирка е отворена през 2015 г., като все още се използва от най-малък брой пътници в сравнение с милионите хора по другите гари.

Свързва селското предградие Кайджиаган с центъра на Чунцин и се нарича гара Каоцзян.

Спирката е легендарна не само в Китай, а и в целия свят заради парадокса между модерност и минало в средата на нищото. Станцията има три изхода, но само един се използва. Другите са обрасли с плевели.

 Вътре обаче метро гарата е с напълно съвременен вид:

Това е само една от 181 спирки на метрото в Чунцин, което дневно вози по 2 милиона пътници и по 743 милиона годишно по 8-те си линии. Самият Чунцин е известен като Града на мостовете и е сред най-бързо развиващите се в Китай. Населението му е 49 милиона души, а по света е известен и като мястото, където влаковете минават през жилищните сгради. Например, по средата на 19-етажен блок в Чунцин е проправен тунел, през който мотрисите не само преминават, но и спират.

Що се отнася до метростанцията в голото поле, неотдавна неин служител заявява: „Станция „Каоцзян” може да не е в най-популярната зона засега, но с развитието на железопътния маршрут е възможно да привлече повече хора в района и да помогне за бързото развитие на градовете по протежение на линията”.

Ето и снимка от бързо разрастващия се град Чунцин: