Мицотакис и Ердоган рестартираха турско-гръцките отношения

На срещата им са присъствали външните министри на Гърция и Турция

Свят
16:06 - 26 Септември 2019
1717
Мицотакис и Ердоган рестартираха турско-гръцките отношения

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис проведе първа среща с турския президент Реджеп Ердоган в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Правителството на Гърция разглежда срещата от сряда като първа стъпка в усилията за рестарт на гръцко-турските отношения, пише "Катимерини".

Двамата обещаха по време на описваната от тях сърдечна среща да работят тясно за изграждане на климат на доверие в полза на регионалната стабилност.

Мицотакис написа в "Туитър", че е имал "откровена дискусия по всички големи въпроси - от миграцията до Кипър и двустранни въпроси".

Според правителствени източници гръцкият премиер е повдигнал казуса за увеличения мигрантски поток към Гърция, като е отбелязал, че Турция трябва да играе по-активна роля в спирането им с показване на дух на сътрудничество в морето.

Макар че въпросът за мигрантите касае отношенията между ЕС и Турция, тъй като Анкара е получила финансиране от Брюксел, казусът в двустранните отношения също беше обсъден. Двете правителства са постигнали съгласие скоро да се проведе среща на ниво министри.

Отделно Ердоган и Мицотакис са се съгласили до края на годината да заработи Върховният съвет за сътрудничество между Турция и Гърция.

Но разногласията по кипърския въпрос остават.

Ердоган от своя страна е говорил за правата на мюсюлманското малцинство в Северна Гърция и състоянието на два паметника в Атина и Солун.

На срещата са присъствали външните министри на Гърция и Турция, както и турският военен министър.