Мицотакис призна: Човешка грешка сблъска влаковете

Появяват се съмнения за 40 в неизвестност, с което жертвите може да станат над 80

Свят
08:23 - 02 Март 2023
1447
Мицотакис призна: Човешка грешка сблъска влаковете

Трагедията с влаковете край Лариса най-вероятно е заради човешка грешка. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

„Всичко показва, че драмата, за съжаление, се дължи главно на трагична човешка грешка”, заяви в обръщение по телевизията Мицотакис.

Преди това той беше на мястото на инцидента. „Това, което преживяваме днес, е много трудно за нас като държава. Става дума за неописуема трагедия. Мислите ни днес са преди всичко с близките на жертвите. Наш дълг е да лекуваме ранените и да идентифицираме телата. Мога да гарантирам едно - ще открием причините за тази трагедия. Ще направим всичко възможно тя никога повече да не се повтори”, заяви Мицотакис.

При катастрофата загинаха 44 души, а над 80 бяха ранени. Сред пътниците е имало и българи. Те са без опасност за живота. 

Остава въпросът колко хора са в неизвестност. Вчера се говореше за около 10 души, но може да се окаже, че са около 40.

Гърция обяви тридневен траур. Властите арестуваха началника на жп гарата в Лариса. Той е обвинен в причиняване на масова смърт по непредпазливост. 

Демонстранти се събраха снощи на протест в Атина пред сградата на железопътната компания, чиято композиция участва в трагичния инцидент.

И за днес се готви голям протест.