Мигането облекчава сухотата в очите

Здраве
11:28 - 19 Април 2022
8373
Мигането облекчава сухотата в очите

Абсолютно всички компютърни монитори са вредни за очите, макар и в различна степен. До този извод са стигнали група учени.

Причината за това е, че хората по-малко мигат при работа с компютър. Те са принудени да присвиват очи, за да разгледат по-ясно детайлите на изображението на екрана или да намалят неговата яркост. Това може да доведе до т.нар. астенопия (зрителна умора) и сухота в очите. Колкото повече човек присвива очи, толкова по-рядко мига.

При максимално напрежение на зрението, честотата на мигане намалява до 4 пъти в минута. В резултат на недостатъчното овлажняване на очите възниква чувството за силен дискомфорт – състоянието е по-известно като „пясък в очите”.

Изследователите са изучили реакцията на група доброволци, които е трябвало да съсредоточат вниманието си върху малка черна точка на екрана на монитора. Резултатите, получени с помощта на електромиограми, показват, че повечето хора присвиват очи при работа с компютър без дори да осъзнават това. Проблемът е, че това ограничава мигането – от 15 на 7 пъти в минута. Офталмолозите съветват тези, които работят с компютър да мигат по-често или да използват т.нар. „изкуствени сълзи”.